A jelenlegi könyvtár épületében élt és alkotott egykor

2020.04.09. 07:30

Eötvös Károly mezőszentgyörgyi emlékezete

Ne csak merengjünk a múltnak dicsőségén, hanem alapítsuk meg a jövendőt, szerezzünk jogot és szabadságot a népnek, lelkesedést a nemzetnek! – mondta négy éve az írót idézve Praznovszky Mihály irodalomtörténész az Eötvös parkban, a névadó szobránál tartott megemlékezésen. Ekkor jelentette be, hogy megalakult az Eötvös Károly Alapítvány.

V. Varga József

Berta Annamária az Eötvös család históriájának jeles kutatója Fotó: FMH-archív (VV)

Eötvös Károlyt és írásain keresztül a nagy év hőseit nem felejtik szülőfalujában. Személyében az igazság harcosára, a hazaszeretet írójára, a Balaton és a Bakony természeti szépségeinek megéneklőjére, a hírhedt tiszaeszlári per vádlottjai­nak védőjére is emlékeznek.

Eötvös Károly 1842. már­cius 11-én született Mezőszentgyörgyön. Veszprémben előbb megyei aljegyző, majd királyi ügyész. 1878-ban Budapesten ügyvédi irodát nyitott, sokat publikált. Híres törzsasztala az Abbázia kávéházban volt, újságíró barátai a „vajda” nevet adták neki. Írásai közül azok a legsikerültebbek, amelyekben közvetlen személyes élményeit vagy a szabadságharc eseményeit eleveníti fel. Kiemelkedő alkotása az Utazás a Balaton körül: e munkájában jelentős kultúrtörténeti és néprajzi kincsekkel gazdagította az utókort. 1916. április 13-án hunyt el Budapesten, sírja a veszprémi Alsóvárosi temetőben van. Szentgyörgyön utca és számos intézmény is őrzi nevét.

Berta Annamária az Eötvös család históriájának jeles kutatója
Fotó: FMH-archív (VV)

A jelenlegi könyvtár épülete az 1800-as évek elején épült, a kúria később az Eötvös család birtokába került, e házban élt és alkotott Eötvös Károly. Itt nyitotta meg kapuit 1949-ben az ország első népkönyvtára, majd húsz évvel később innen indult útjára az első Olvasó népért mozgalom.

A szentgyörgyiek idén is ellátogattak március elején Veszprémbe, ahol az Alsóvárosi temetőben fejet hajtottak Eötvös sírjánál, születésének 178. évfordulója alkalmából. A megemlékezésen Baranyai Tamás, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár igazgatója mondott beszédet. A mezőszentgyörgyi önkormányzat nevében Ádám Zsolt alpolgármester, a községi könyvtár nevében Márkus Lajosné Anett intézményvezető helyezett el koszorút sírjánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában