Koronavírus Fejérben

2020.04.08. 07:20

Digitális tanrenddel boldogulnak Ráckeresztúron is

A járvány elleni védekezés érdekében a köznevelési intézményekben digitális munkarendre tértek át. Rác­keresztúron a tantestület együtt tervezte meg a további lépéseket.

Gajdó Ágnes

A tananyagot igyekeznek minél színesebb formában továbbítani a tanítók Fotó: Drozdik Balázs

Gergics Mihályné iskolaigazgató szerint az online oktatás alaposan feladta a pedagógusoknak a leckét. Ám a helyi tantestület tagjai egymást segítve megoldották, hogyan is történjen interneten keresztül a gyerekekkel a kapcsolattartás. Miként az intézményvezető elmondta, március 16-ától kezdve a szülők igazi támogatóikká, segítőikké váltak, az ő közreműködésük nélkül nem is boldogulnának.

Egységesen a KRÉTA rendszerén keresztül tartják a kapcsolatot, ezen keresztül jut el például a házi feladat a tanulókhoz.

A felső tagozaton a Redmenta nevű felhőalapú, feladatkészítő programot használják. Osztályokat hoznak létre, feladatlapokat készítenek, s nyomon követik a gyerekek eredményeit. Alkalmazzák még a Google Classroomot is, valamint ppt-t, oktatóvideók segítségével adják át a tananyagot a diákoknak.

A tananyagot igyekeznek minél színesebb formában továbbítani a tanítók
Fotó: Drozdik Balázs

Alsó tagozaton nehezebb a helyzet, hiszen az otthon tanuló kisgyermek több segítséget igényel az online oktatásban. Legfőképp a már meglévő forrásokat használják. Győrfi Mónika tanítónő elmondta, hogy minden alsós osztálynak a közösségi oldalon van egy zárt csoportja, melyben kizárólag az osztályban tanítók és a szülők a tagok. A tananyagot igyekeznek minél színesebb formában továbbítani, sok feladatkészítő programot használnak, amivel játékosabbá, élvezetesebbé szeretnék tenni a kisdiákok számára az otthoni tanulást. A készségtárgyakból is ötletes feladatokat próbálnak adni a gyerekeknek, bevonva akár a család többi tagját is. A vicces szendvicskészítés a visszajelzések alapján nagy sikert aratott mindenhol. A motiválás is nagyon fontos a gyerekeknek, épp ezért sokféle formában biztatják, dicsérik őket: virtuális pontokat, matricákat, cukorkát, kis okleveleket küldenek nekik.

Drozdikné Nagy Ágnes Tünde, a harmadikosok osztályfőnöke egyik nap fogalmazást íratott a tanulókkal, amiben a jelenlegi helyzetről számolnak be egy képzeletbeli barátjuknak. Csaba Zeusznak címezte sorait: „Nekem nagyon nehéz, a tanároknak is és az egész családnak is, sőt lehet, hogy az egész világnak. (…) Zeusz! Van hozzád egy jó tanácsom: legtöbbször Héra mellett maradj! Sajnos nem láthatod Poszeidónt, a gyermekeidet. Ja és persze Hádészt. És ugye beszélünk a vírussal nem foglalkozó emberekről. Jó lenne, ha a villámaiddal (…) egy kis értelmet vernél beléjük.”

Az igazgatónő és a tanítók egyaránt megerősítették, hogy a modern technológia ebben a helyzetben számos lehetőséget biztosít számukra a folyamatos kapcsolattartásra, ugyanakkor a személyes találkozást nem pótolja. A csillogó szempár, a zsivaj, a nevetés, az ölelés s ennyi idő elteltével még a csínytevés is – ez mind nagyon hiányzik nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában