Koronavírus Fejérben

2020.04.22. 11:30

A helyi igényekhez és tapasztalatokhoz igazították a fehérvári piacok nyitvatartását

A hosszan elnyúló kijárási korlátozások szabályait lassan kezdjük megszokni, így már egyre kevesebb alkalommal állják utunkat boltosok az üzletekben és biztonsági őrök a nagyobb bevásárlóközpontokban. A piacok esetében azonban történtek változások.

Palocsai Jenő

Az új belépési rend feltehetően ma, a szerdai, igazi piacnapon is sokak számára új lesz, ám az első tapasztalatok szerint a többség számára ez lehet a működő időbeosztás Fotó: Pesti Tamás

Kezd a szabályok által előírt, fiatalok és idősek közötti időbeosztás a napirendünkké válni. Van egy speciális, ám több szempontból is fontos szegmense a kereskedelemnek, mely most nagy veszélybe került a járványügyi helyzet kapcsán, és ez nem más, mint a piac. Gyakorlott piacra járók ismerik a kofákat, az értékesítés ezen módját választó árusok pedig jól ismerik a vevőket, tudják fejből, mit szokott venni, és mennyit, szóval bensőséges, ideális helyszíne a vásárlásnak.

Szerdán délután ötig nyitva tart a Jancsárkert

Három héten át várta a városi piac és a Jancsárkert termelői biopiac megváltozott nyitvatartással a vevőket és az eladókat, de sajnos hiába. A korábbi gyakorlat az volt, ami valamennyi kereskedelmi egységre most is igaz, hogy reggel kilencig mehetnek a fiatalabbak, kilenctől délig pedig a veszélyeztetettnek számító 65 év felettiek. A keserű tapasztalat az volt, hogy a nem túl nagy reggeli forgalom hirtelen megugrott kilenc után, amikor megjelentek a nyugdíjas korúak a színen. A gond abban rejtezett, hogy a 65 év felettiek egy bő óra alatt mindent megvettek, amit akartak, majd kis terefere után hazamentek, és amikor az utolsó, idősebb korosztályhoz tartozó mögött becsukódott a piac kapuja, sokáig nem nyílt ki újra. Az idősek másfelé mentek, vagy már otthon voltak, a fiatalok meg a szabályokat követve el sem indultak a piac felé. A közel két­órás szünet után eljött a dél, és szállingóztak a 65 év alattiak, de azt már sok árus meg sem várta, összepakoltak tíz után kicsivel és hazamentek. Ez volt három héten át, majd április 16-án a város önkormányzata kiadott egy közleményt, amelyben ez állt:

Szombattól mind a városi piacon, mind a Jancsárkertben nyitástól 7 óráig a 65 év alattiak, 7 és 9 óra között a 65 év felettiek, és 9 órától zárásig ismét a 65 év alattiak vásárolhatnak. Ennek hatásait folyamatosan vizsgáljuk, és ha szükséges, változtatni fogunk a szabályozáson.

Kaufer Tamás, a futóversenyek közismert résztvevője, szervezője is a helyes idősávban
vásárolt. Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A városvezetés és a piacot üzemeltető városgondnokság tehát a helyi igényekhez és tapasztalatokhoz igazította a piacok nyitvatartását, azzal a kikötéssel, hogy továbbra is figyelni fognak a hatékonyságra, hogy az az eladónak és a vevőnek is megelégedésére szolgáljon. A múlt hét végén, a próbaüzem okán, türelmesebben kezelték az ajtóban álló biztonsági őrök a beléptetést. Hétfőn szünnap volt, így tegnap, vagyis kedden volt valójában az első igazi nap, amikor már az új szabályoknak megfelelően, élesben ment a munkanap. Az engem beengedő őrök a velem egy időben odaérkező, idősebb urat udvariasan bár, de határozottan megállították, ismertetve vele az új napirendet. A biztonsági szolgálat emberei elmondták, hogy sokan nem tájékozódnak, és csak itt, a kapuban szembesülnek a változásokkal. Néhányan meglehetősen indulatosan adnak hangot nemtetszésüknek, a legtöbb idősebb korú azonban elfogadja a változtatásokat, hiszen éppen az ő egészségük érdekében történik ez az egész.

Az új belépési rend feltehetően ma, a szerdai, igazi piacnapon is sokak számára új lesz, ám az első tapasztalatok szerint a többség számára ez lehet a működő időbeosztás Fotó: Pesti Tamás

Az árusokat is megkérdeztük, hogy mi a véleményük az új nyitvatartásról. Az egyik hentesárubolt vezetője, Kovács László örömmel fogadta a változásokat. A tőke- és füstölt hús árusításával foglalkozó vállalkozó azt mondta: – Már a szombati forgalmunk is jobb volt, mint korábban, de majd a héten kiderül, hogy hogyan alakul. Egyelőre úgy tűnik, hogy a forgalom szempontjából jó ez a megoldás, de hátránya is van, hiszen ennek következtében a védett korosztály reggel héttől délig a piacokon, a boltokban és az utcán lehet, tehát öt órán át ki vannak téve a fertőzés veszélyének. Vállalunk kiszállítást is, de kevesen élnek a lehetőséggel. Húsvétkor volt több ilyen megrendelés is, de aztán egyre csökkent az igény. Az önkéntesek munkája is egyre kevesebb, inkább megoldja mindenki családon belül. A nagy roham idején emelkedtek az árak száz forinttal, és ezek sajnos meg is maradtak.

A kiszállítás nem igazán népszerű, sokan megoldják családi segítséggel
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Miskei Istvánné, egy pékség helyi vezetőjének véleménye megegyezik a böllérekével, vagyis hogy ez jó megoldás lesz, de hozzátette, ő nem engedné az időseket délig kint járni, miközben a gyermekek meg egyáltalán nem mehetnek közösségbe, mert ez igazságtalan.

Szűcs Györgyné friss zöldfűszereket, virágokat árult az egyik standon. A hölgy elmondta, hogy jobb ez a megoldás, mint a korábbi, különösen a fiataloknak. Így látja a zöldségesek közül Szabó István és felesége is. Ők is elégedettek egyelőre az új rendszerrel. A velük szemben álló vásárlók, egy fiatal házaspár szerint is ideális ez az új megoldás. A puding próbája az evés, így majd menet közben derül ki, hogy működőképes-e ez a felállás. A vásárlók és az eladók találkozásának érdekében a Jancsárkert termelői és biopiac szerdánként délután ötig várja az érdeklődőket, így a délelőtti munkából hazaérkezők is kinézhetnek a piacra, tudtuk meg a vezetőtől, Schultz Györgytől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában