Utánajártunk

2020.04.01. 07:05

A fiatalabbak körében is terjednek a dizájnerdrogok Fehérváron

Váro­s­szerte egyre több nyilvános helyen feltűnnek bódult, magukról és környezetükről mit sem tudó személyek. Olvasóink is jelezték, hogy többször találkoztak az esettel, utánajártunk, hogy mi lehet ez és mit tehet az, aki hasonlót tapasztal a környezetében.

Héjj Vivien

A szer hatása rövid ideig tart, de erőteljes

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A közösségi média felületein rendre előkerülnek olyan képek és videók, melyeken a város különböző területén magukról mit sem tudó emberek bolyonganak, vagy sokszor csak magatehetetlenül fekszenek. Akik ilyet tapasztalnak, sokszor nem tudják, mihez kezdjenek. Van, aki megijed és veszélyben érzi magát, más figyelmen kívül hagyja a bódult embereket.

Az esettel kapcsolatban megkerestük az Egészségdokk Alapítványt, hogy megtudjuk milyen szer állhat a háttérben, és mit tehetünk akkor, ha magunk is hasonló esettel szembesülünk a környezetünkben. Mint megtudtuk, Fehérváron és környékén jelenleg egyre nagyobb „népszerűségnek” örvend a biofű, melynek számos változata létezik. Sajnos ez a nagyon könnyen beszerezhető, olcsó, akár házilag is előállítható drogok közé tartozik, ennek is köszönhető, hogy ennyire elterjedt már a fiatalabb korosztály körében is.

Bajári-Holhós Regina szakember szerint az egyre terjedő biofű lehet a ludas
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Ezek az emberek általában egyáltalán nem tudnak magukról, nem kell tőlük félni. Mostanában sajnos kezd visszatérni a köztudatba a „szipu” is, amikor például ragasztót vagy hígítót használnak. Mindegyik olcsó, könnyen beszerezhető. Legtöbbször fiatalkorúak használják – mondta el kérdésünkre Bajári-Holhós Regina szociális munkás. A szer hatása rövid távú – nagyjából fél óra – viszont erőteljes, sokan azért nyúlnak ilyen szerekhez, mert úgy érzik, csak így tudnak kiszakadni a mindennapokból.

Sokszor nehéz megkülönböztetni a drogos befolyás alatt álló embert attól, aki egész egyszerűen csak rosszul van, leesett a vérnyomása, vagy bármi egyéb akut egészségügyi problémája van.

– Nyilván ha valaki nagyon részeg, az ugyanúgy elfekszik egy padon, vagy összeesik, mint egy drogos. Azt gondolom, hogy oda lehet menni, meg lehet kérdezni, hogy minden rendben van-e. Sokszor előfordult, hogy valaki azt hitte a másik emberről, hogy drogos, holott valójában „csak” rosszul lett. Az üveges szemek és a fátyolos tekintet utalhat arra, hogy valaki drog befolyása alatt áll, de amennyiben ezt nem tudjuk megállapítani, és azt tapasztaljuk, hogy az illető légzése sem stabil, akkor ki kell hívni a mentőket – javasolja Bajári-Holhós Regina. Az alkoholos befolyásoltságot ilyen szempontból könnyebb megállapítani, hiszen az alkohol szaga árulkodó lehet.

A biofű sok más negatív tulajdonsága mellett azért is különösen veszélyes, mert otthon előállítható, így aki megvásárolja, általában nincs is pontosan tisztában azzal, hogy mit is tartalmaz az anyag. Ennek következményeként kifejezetten magas a rizikófaktor, akár egyetlen használat is halálos kimenetelű lehet, akár légzésleállást és gyomorvérzést is okozhat. Emellett mivel az agyban oxigénhiányos állapot keletkezik, az idegrendszeri sérülés kockázata is magas.

A szer hatása rövid ideig tart, de erőteljes
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az Egészségdokk Alapítvány iskolai prevenciós előadásain kiemelt szerepet kapnak a dizájnerdrogok és azok rövid, illetve hosszú távú egészségkárosító hatásai. A prevenciót már a 13-14 éves korosztály körében elkezdik, ezzel próbálják minél fiatalabb korban felhívni a figyelmet a pszichoaktív szerek veszélyeire.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot is. Megtudtuk, hogy sem a megyeszékhelyről, sem más Fejér megyei településről nem érkezett az említett esetekről bejelentés, így hivatalból történő rendőri intézkedésre nem volt szükség. A bűnmegelőzéssel foglalkozó szakemberek oktatásaik során nemcsak a legális – alkohol, gyógyszerek és egyéb szerek –, hanem az illegális tudatmódosítók káros hatásaira is felhívják a figyelmet. Az előadásaikat interaktív keretek között, pedagógiai módszerekkel tartják, és lehetőséget biztosítanak arra is, hogy a fiatalok kérdéseket tegyenek fel, így szakszerű, hiteles válaszokat kaphatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában