Szokatlanul csendes ünnepségek

2020.03.14. 07:30

Tömegrendezvények helyett baráti körben hajtottak fejet 1848 emléke előtt több településen

Szokatlanul csendes volt a március 15-ei ünnep előtti péntek, elmaradtak a tömeges koszorúzások. Csendes ünnepségeket azonban a megye számos pontján tartottak.

Borsányi Bea, S. Töttő Rita, V. Varga József

A csákberényi hősi emlékműnél Vécsei László polgármester és Sáfrán Andrásné koszorúzott

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fehérváron ugyan elmaradt a központi megemlékezés, de az iskolák osztályai külön-külön tisztelegtek a forradalom és szabadságharc emléke előtt. Több osztály kisétált a Petőfi parkba, ahol virágokat helyeztek el Petőfi Sándor szobránál.

 

A Vértes és a forradalom

A Vértes térsége mélyebben érintett volt a forradalomban, mint ahogy arról korábban beszéltünk – mutatott rá Vécsei László csákberényi polgármester ünnepi beszédében, amelyben utalt a két kivégzett csákberényi, valamint a vértesboglári papra, de a Pesten meggyilkolt móri grófra, Lamberg Ferencre is, akit az udvar Magyarország katonai parancsnokává nevezett ki. A megemlékezés a lóállasi domboknál folytatódott, ahol a II. világháború 1945. március 16án hősi halált halt katonáinak emlékművénél is elhelyezték a megemlékezés virágait.

A csákberényi hősi emlékműnél Vécsei László polgármester és Sáfrán Andrásné koszorúzott
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Sokan emlékeztek Gárdonyban

Kápolnásnyéken az önkormányzat egy rövid és kis létszámú megemlékezést tartott. Podhorszki István polgármester és Kupi László alpolgármester, illetve a település többi elöljárója és a hivatal dolgozói koszorúzással rótták le tiszteletüket a márciusi ifjak emléke előtt.

Podhorszki István kápolnásnyéki polgármester(b) és Kupi László alpolgármester (k) a koszorúzáson
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Gárdonyban a Hősök parkja 48-as kopjafájánál tartottak ünnepséget. Meglehetősen sokan érkeztek, elsőként a Kákics együttes adott műsort. Versmondással és dalokkal folytatódott a megemlékezés, Tóth István, Gárdony polgármestere is beszédet mondott.

 

Katonaportrék

Sárszentmihályon az önkormányzat és az intézmények vezetői, a szervezetek és a civil egyesületek képviselői koszorúzással és néma főhajtással rótták le tiszteletüket 1848–1849 hősei előtt a Hősök kertjében. A községi ünnepi megemlékezés elmaradt. A közösségi házban azonban egészen március 20-ig megtekinthető lesz a Katonaportrék című vándorkiállítás.

A vasárnapra tervezett megemlékezéseket több helyen megtartják, részletes listánkat itt olvashatja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában