Koronavírus Fejérben

2020.03.28. 07:00

Tartsunk össze, maradjunk otthon – az egész megyében!

Pénteken több település vezetője és vállalati vezetők is tartottak sajtótájékoztatót a koronavírus okozta kialakult helyzetről, Fejér megye aktualitásokat foglaltuk össze egy cikkben:

Korondy Tamás, V. Varga József, Tihanyi Tamás

Fülöp Attila államtitkár a korlátozások betartására is felhívta a figyelmet Fotó: Tihanyi Tamás

Intézkedéscsomag az idős korosztály védelmében

Polgárdiban Nyikos László polgármester bevezetésként arról szólt, hogy a kormány Magyarország egész területére érvényes kijárási korlátozást vezetett be március 28. és április 11. között. Kiemelte, hogy az élelmiszerüzletekben, a drogériákban, a piacokon és a gyógyszertárakban 9 és 12 óra között kizárólag 65 év felettiek vásárolhatnak. A városvezető külön tájékoztatást adott a 70 év feletti polgárdi lakosok helyi ellátásáról. Az önkormányzat intézkedéscsomagot állított össze az idős korosztály védelmében, amelyben kidolgozták az ellátás alapelveit. Az elöljáró hatszáz, 70 év feletti lakosnak küldött levelet, részletesen tájékoztatva őket a város által nyújtott segítség igénybevételének lehetőségeiről. A kétfogásos meleg ebédet hétfőtől péntekig házhoz szállítják, kétnaponta (hétfőn, szerdán és pénteken) beszerzik a kenyeret és tejet, hetente egyszer az alap élelmiszereket, valamint kiváltják a gyógyszereket, befizetik a csekkeket. A szolgáltatásokat a kizárólag erre a célra fenntartott 06-30-609-7787-es mobiltelefonszámon lehet igényelni. Amint elhangzott: a településen zárva tart az óvoda, a családi bölcsőde, a könyvtár, a játszóterek, a kondipark. A polgármesteri hivatalban csak az eljáró ügyintézővel történt előzetes (telefonos vagy e-mailes) egyeztetést követően, adott időpontra érkező ügyfeleket fogadják. A háziorvosok, az egyeztetést követően, kizárólag a sürgős, akut betegeket látják el. Fontos betartani, hogy a 65 év feletti betegek semmilyen körülmények között ne menjenek a rendelőkbe!

Szájmaszkot varrnak az önkéntesek

Jelenleg Sárosdon továbbra sincs regisztrált koronavírussal fertőzött személy. A településen két fő van hatósági karantén alatt, de tünetmentesek, s nem mutatkoznak a betegség jelei rajtuk – ők a Kormányrendelet szerinti országokból tértek haza, ezért lettek elkülönítve. Továbbá a külföldről hazatérő helyi lakosok közül 12 fő jelezte az önkormányzatnál, hogy az elmúlt napokban érkeztek haza, ők is tünetmentesek, s önkéntesen vállalják a házi karantént is. Nekik az önkormányzat segít az ellátásban. A múlt hét elején mérte fel Sárosd is azon helyi lakosok számát, akiknek az ellátása segítséget igényel. 165 fő idős ember és 115 gyermek részére biztosítja a község a kiszállítással az ebédet minden nap. Az óvoda dolgozói önkéntesen vállalták, hogy szájmaszkokat varrnak – egy adagot a hét elején már át is adtak. Ez még nem elegendő, ezért az önkormányzat további szájmaszkok és kézfertőtlenítők beszerzésén dolgozik, illetve mindenkit megkért, hogy akinek van otthon felesleges újszerű vagy nem használt pamutvászonanyaga vagy lepedője, az szíveskedjen jelezni az óvónőknél, akik hasznosítják azokat. Egyelőre csak az egészségügyi dolgozók és a közszolgáltatásokat biztosító személyek számára tudják védőfelszerelésként biztosítani ezeket. További önkéntesek jelentkezését is várják, valamint felhívják a 65. év feletti lakosok figyelmét, hogy maradjanak otthon, és inkább kérjék családjuk, rokonaik vagy az önkormányzat segítségét az ellátásukban. A szociális házi gondozók és a hivatali dolgozók segítséget tudnak nyújtani a gyógyszer kiváltásban számukra, napi szükségleteik kielégítésére a szükséges élelmiszer beszerzésben, postai ügyintézésben, valamint szociális étkeztetést is biztosítanak kiszállítással.

Nyikos László polgármester: Az önkormányzat a szájmaszkokat minden háztartásba eljuttatja
Fotó: V. Varga József

Van segítség, hogy otthon maradhassunk!

Gyúró községében is az idősek és a krónikus betegek segítésére és védelmére fókuszálnak, hiszen különösen ki vannak téve a járvány veszélyének, ezért nyomatékosan kérik őket, hogy ne hagyják el otthonukat. Azon 65 év feletti gyúróiaknak, akiknek ezekben az időkben gondot okoz a gyógyszer- és élelmiszer-beszerzés, az önkormányzat segítséget nyújt. Jelentkezni a 06-20-372-7717-es telefonszámon vagy a [email protected] e-mail címen lehet. Az igénybejelentés folyamatos, de a heti gyógyszerrendelést keddenként 16 óráig szükséges leadni annak érdekében, hogy szerdai gyógyszertári napon ki lehessen váltani a szükséges orvosságokat. Újabb információ, hogy Gyúró postahelye már hétfőtől bizonytalan ideig csökkentett nyitvatartással, 8 és 12 óra között tart nyitva. Központi előírásra a szakrendelések is igyekeznek a rendelői találkozások számát minimalizálni. Ennek eredményeképpen rendelések maradnak el, kizárólag a sürgős, tartós egészségkárosodás veszélyét jelentő esetek ellátása történik a rendelőkben. Továbbá indokolt esetben azon szülők gyermekei részére, akik személyes munkavégzésre kötelezettek, és gyermekük felügyeletét nem tudják másképpen megoldani, avagy egyéb, különös méltánylást érdemlő személyi körülményükre tekintettel, írá sos kérelem alapján kérhető az óvodáskorú gyermekek felügyelete a gyúrói Gézengúz Óvodában

Abán rendszeres nappali szolgálaton a polgárőrök

Mikula Lajos polgármester felkérésére az Abai Polgárőr Egyesület rendszeres nappali szolgálatot szervez március 23-tól. A cél a járvány megelőzésére szolgáló intézkedések betartásának ellenőrzése. Feladatuk a boltokban tartózkodó és a boltok előtt álló emberek megfelelő távolság tartására kötelezése, illetve a dohányboltok működésének megfigyelése – majd a héten a tervek szerint hangosbemondóval járja a települést a polgárőrség. Otthoni munkavégzésre áll át a polgármesteri hivatal is, ahol a személyes ügyfélfogadás szünetel. Kizárólag elektronikus levélben és telefonon fogadja a polgármesteri hivatal a megkereséseket. Változások vannak a pénztári befizetéseknél is: a pénz felvételére havonta egy napon lesz lehetőség. Ez a nap egybeesik az önkormányzat munkabérfizetési napjával. A legközelebbi ilyen nap április 2-a, csütörtök. Bármely más napokon kizárólag banki átutalással tud a polgármesteri hivatal kifizetést teljesíteni. A város szociális-, adó- és a munkaügyi ügyintézése e hét elejétől otthoni munkavégzésre áll át, egy hét múlva követi ezt a pénzügyi terület is. Aba kormányablaka a hivatal épületében van, így természetesen nyitvatartási időben a hivatal épülete is nyitva lesz, s a portaszolgálat működik – itt munkanapokon, munkaidőben folyamatos az ügyelet, melyet maga a polgármester, Mikula Lajos és egy munkatársa lát majd el.

Fülöp Attila államtitkár a korlátozások betartására is felhívta a figyelmet
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Béres József adománya és üzenete

A Béres Gyógyszergyár Zrt. tegnap tízezer üveg Béres Cseppet adományozott a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsnak, amely a nagy karitatív szervezetek segítségével juttatja el azokat az egészségügyi dolgozóknak és az idős otthonok lakóinak. A szállítmányt Pákozdon, a Baptista Szeretetszolgálat új logisztikai központjában fogadták, majd onnan szállították tovább a segélyszervezetek képviselői. Az eseményen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke hangsúlyozta: hétezer üveget az idősotthonokba, háromezret pedig a járvány idején az egészségügy „frontvonalán” dolgozóknak juttat el hat segélyszervezet: a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt. Hozzátette, hogy a kijárási korlátozás miatt egy ideig közös adomány átvétel nem lesz, de a karitatív munkát és az egyeztetéseket tovább folytatják. Soltész Miklós megköszönte az eddigi adományokat és felajánlásokat, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy továbbra is szigorú rend szerint gyűjtik az adományokat. Egyéni támogatásokat a nemzeti összefogás 11711711-22222222 számlaszámára, vagy a 1357-es adományvonalra várnak, míg tárgybeli felajánlásokat csak vállalkozásoktól és közösségektől tudnak elfogadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában