Koronavírus Fejérben

2020.03.27. 20:00

Seregélyes helytállása jól példázza a megye kistelepüléseinek heroikus küzdelmét a vészterhes napokban

A veszélyhelyzet egyeseket elerőtlenít, másokat energiával és ötletekkel tölt fel a cselekvésre. Ez utóbbiak közé tartoznak Fejér megye kistelepüléseinek polgármesterei is.

Sági Zoltán

Volt már olyan nap, hogy 1500 maszkot gyártottak le helyben Fotó: Nagy Norbert

Fotó: NAGY NORBERT

Seregélyes elöljárója, Horváth Sándor, aki korábban polgári védelmi vezetőként is tapasztalatot szerzett, a veszélyhelyzet kihirdetése után csakúgy, mint környékbeli polgármester társai, hozzálátott a helyben kivitelezhető, leghatékonyabb védekezési eljárások kidolgozásához. Az eddigi fejleményekről a település vezetője a védelmi központként is funkcionáló polgármesteri hivatalban számolt be lapunknak. Szigorúan maszkban – amiből náluk van is elegendő, tekintve, hogy helyben gyártják. Seregélyes helytállása jól példázza a megye kistelepüléseinek heroikus küzdelmét a vészterhes napokban.

A semminél nagyságrenddel jobb

– Egy Seregélyesen telephellyel rendelkező vállalkozó egy raklappal adott ebből a törlőkendőből – mutatja elsőként a sebészi maszk anyagához mindenben hasonló masszív, finoman bolyhos, de nem szöszölős halványkék, ipari textíliát Horváth Sándor. Ezt hajtogatják meg harmonikaszerűen, mint a közösségi médiában látható kisfilmen is, csak itt nem konyhai papírtörlőből készül a szájmaszk, hanem speciális, non-woven (nem szőtt) alapanyagból, mint a sebészi maszkok. Persze azt senki nem állítja, hogy ez az anyag ugyanaz az anyag – de nagyon-nagyon olyan. A semminél pedig legalább egy nagyságrenddel jobb. Felhívtuk a Cuies Kft. ügyvezetőjét, Mihályi Norbertet, akitől megtudtuk: cége rendszeresen adományoz iskoláknak és más közintézményeknek. Megkérdeztük tőle, szükség esetén szállítana-e a speciális anyagból a megye idősotthonai számára is, hogy ott a lakók maszkot készíthessenek maguknak addig, amíg a profi maszkok megérkeznek. Az ügyvezető igennel válaszolt és lapunknak megadta kollégája, Antal László elérhetőségét, akihez – lapunkon keresztül – az érdeklődő intézmények a részletekért fordulhatnak.

Volt már olyan nap, hogy 1500 maszkot gyártottak le helyben Fotó: Nagy Norbert

Horváth Sándorék tehát az első napon legyártottak 1500 maszkot, a polgárőr autó pedig azóta folyamatosan járja a település közösségi tereit, boltjait, és ahol fogytán a készlet, újabb maszkokat helyeznek ki. De nemcsak a maszkokat juttatja célba a település, hanem egyre nagyobb számban a napi egyszeri meleg élelmet is, amely az iskola bezárásától függetlenül az igénylőknek, a jogosultságuk függvényében ingyen, vagy bizonyos térítésért cserébe jár. A naponta kiszállított adagok száma a 150-től indult és a 300 felé tart, ahogyan a szükség egyre népszerűbbé teszi a szolgáltatást. Ám a járványveszély miatt az élelmiszer szabályos csomagolása Seregélyesen éppúgy, mint másutt: gondot okozott. Itt jött a képbe az osztrák tulajdonú, seregélyesen is gyártó Greiner Packaging.

Újabb 40 ezer adag ebéd

A cég, amely kifejezetten élelmiszeripari csomagolóanyagokat állít elő, felajánlotta, hogy adományként ellátja a települést, ráadásul járművel is megtámogatja az ételkihordást. Mindez havi félmillió forint körüli segítséget jelent Seregélyesnek. Felhívtuk hát Peller Zsoltot is, aki – a nemzetközi kereskedelmi igazgatói teendői mellett – irányítja a magyarországi vállalkozást. Tőle úgy értesültünk, Seregélyes támogatását már csak a zömében helybeli munkatársak miatt is szívügyének tekinti, de a megoldás szélesebb körben való alkalmazásán még dolgoznak. Beszélgetésünk után nem sokkal aztán azzal hívta fel Horváth Sándort, hogy újabb 40 ezer adag ebédre elegendő csomagolóanyagot tud a rendelkezésére bocsátani. Mivel ez a mennyiség egyelőre meghaladja Seregélyes igényeit, a polgármester felvette a kapcsolatot Szabadegyháza, Sárosd és Hantos vezetőivel, a Greiner Packaging nagylelkű adományát megosztva velük. Szükség volt aztán még fertőtlenítőszerre is, Seregélyesen éppúgy, mint a környező településeken mindenütt. Horváth Sándor és polgármestertársai – a józan ész nevében – összefogtak, és gyors megoldást találtak a problémára… Itt kell megemlíteni, hogy egy több tíz literes szesz­adomány is érkezett, amelyből a megfelelő receptúra alapján, a szükséges higításban, a kézvédő és egyéb adalékok alkalmazásával további, nagy mennyiségű fertőtlenítőszert sikerült előállítaniuk.

 

A veszélyhelyzet sajátossága, hogy a gyorsan változó mindennapokra késlekedés nélkül, rugalmasan kell reagálni. A Seregélyeshez hasonló kistelepülések erre készek is. A Horváth Sándor vezette önkormányzat növekvő számban alkalmazna közmunkásokat, a közfeladatok növekvő mennyiségét ellátandó. Ám itt adódik egy kifésülendő szabályozási gubanc. Mint a polgármester mondja, a felveendő közmunkásoknak hivatalosan foglalkozás-egészségügyi vizsgálaton kéne átesniük a szabályos munkába állásuk előtt. A veszélyhelyzet idején azonban az ilyen vizsgálatok nem elérhetőek. Költői a kérdés: hogyan oldja meg e helyzetet jogkövetően egy felelős vezető? Amit azonban Horváth Sándornak hivatalosan sikerült megoldania, az a védelmi napló. Amelynek járványhelyzetre kidolgozott változata egyelőre még nem létezik. Így a seregélyesi polgármester – polgári védelmi vezetői tapasztalatai alapján – készített egyet. Jóváhagyatta a katasztrófavédelem szakembereivel és megosztotta polgármestertársaival. E napló rögzíti a védelmi intézkedések részletes és tételes költségeit, szabályos elszámolását. Előre gondolni kell ugyanis arra az eshetőségre is, hogy odafentről mégiscsak jön valami utólagos támogatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában