Illik ismerni és érdemes megismerni!

2020.03.02. 14:15

Pálinkamustrát tartottak Enyingen, arany minősítésekkel

A pálinka a magyar kultúra része, a magyar gasztronómia egyik legfőbb értéke, és ahogy más kulturális értéket, illik ismerni és érdemes megismerni.

V. Varga József

A város önkormányzata és az Enyingi Borkedvelők Rendje a harmadik Enyingi pálinkamustrát szombaton rendezte a művelődési házban. A térségi verseny célja a pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítése, a minőségi pálinkakészítés elősegítése, a versenyminták megmérettetése, a készítők elismerése, valamint Enying legjobb pálinkájának a kiválasztása – mondta el lapunknak Pallag Mihály, a borkedvelők rendje elnök-nagymestere. A mustra fővédnöki tisztét Viplak Tibor polgármester töltötte be.

A versenyre a magánfőzők és a bérfőzetők összesen 52 mintát neveztek. A bírálat a tisztaság, az illat és gyümölcskarakter, a zamat és szájérzet, valamint az összbenyomás és harmónia ismérvei szerint zajlott, megegyezően az ausztriai Destillata pontozási rendszerével. A zsűri minősítésekkel értékelt: 22 párlat arany, 15 ezüst és szintén 15 bronz minősítést érdemelt. A zsűri elnöki teendőit Győrfi Bertalan, a Szent István Pálinka Lovagrend, Sóly nagymestere látta el.

 

Az Enying legjobb pálinkája cím Horváth Csabának dukált vegyes gyümölcspálinkájáért, A verseny legjobb pálinkája ­elismerést Laczi János (Lepsény) gyűjtötte be szilvapálinkájával. A verseny legeredményesebb nevezője címet Várkonyiné Czupy Anikó (Lövő) érdemelte ki a többi között aranyérmes szőlő-, alma-, fürtösmeggy-, szilva-, kajszibarack- és feketeribizli-párlataival. Az első két elismerést a borkedvelők rendje ajánlotta fel, A legeredményesebb nevező díját pedig a sólyi pálinka lovagrend.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában