Koronavírus Fejérben

2020.03.26. 07:05

Orbán Ilona osztotta meg az önzetlen segítség történetét

Sokan rekedtek az elmúlt időszakban a koronavírus miatti határlezárások okán távoli országban. Így járt egy fehérvári asszony is, akin a lengyel nemzetiségi önkormányzat kérésére a polgármesteri hivatal, illetve hazánk diplomáciai kirendeltsége segített.

Tihanyi Tamás

Orbán Ilona, a fehérvári lengyel nemzetiségi önkormányzat elnöke osztotta meg az önzetlen segítség történetét Fotó: önkormányzat

Fotó: önkormányzat / archív

– Szeretném megosztani a történetemet, amely különös melegséggel és őszinte örömmel tölt el, s ami jó példája annak, hogy az emberi jóakarat és összefogás milyen nagyszerű eredményekre képes – mondta lapunknak Orbán Ilona, a fehérvári lengyel nemzetiségi önkormányzat elnöke, akitől március 19-én kért segítséget egy, a fehérvári lengyel közösséghez tartozó fiatalember. Édesanyja az országhatárok lezárása miatt kint rekedt Lengyelországban idős szüleinél, akik májusban lesznek 100 évesek és gyakran látogatta őket. Egy Wroclaw melletti kistelepülésen érte a határ lezárásának híre, ahol nem volt internetkapcsolata.

– Ez nagyon fontos, mert csak egy gombnyomás az egész, de ha nincs ilyen gomb, nincs információ sem – folytatta a történetet Orbán Ilona. – Március 15-én törölték az édesanya repülőgépjáratát, de már nagyon szeretett volna hazajutni. Első körben hívtam a nemzetiségek kapcsolattartóját, aki jelezte Cser-Palkovics András polgármester felé a kérésemet, ami segítő szándékú nyitottságra talált, és beindult a gépezet! A polgármesteri hivataltól megkeresték Magyarország krakkói főkonzulátusának munkatársát, aki felvette a kapcsolatot az édesanyával. Elmondta, több ilyen bajba jutott van Lengyelországban, de már szervezik a hazajutásukat.

Hírt kapott arról, hogy kedden délután különgép indul a budapesti Liszt Ferenc repülőtérre Varsóból.

Orbán Ilona, a fehérvári lengyel nemzetiségi önkormányzat elnöke osztotta meg az önzetlen segítség történetét Fotó: önkormányzat

– De Varsóig el kell jutni valahogyan. Az autóbusz és a vonatközlekedés ott is akadozik. Végül az alkonzul felajánlotta, hogy bajba jutott honfitársunkat elviszi Wroclawból Varsóba, s ezzel még biztosabbá teszi a hazatérését. Akkor már tudtuk, ha minden a terv szerint megy, akkor kedden délután kolléganőnk az otthonát jelentő magyar földön lesz. Magyar–lengyel két jó barát, együtt harcol, s issza borát…

A lengyel nemzetiségi önkormányzat elnök asszonya lapunk nyilvánossága előtt köszönte meg Cser-Palkovics András polgármester gyors és hatékony intézkedését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában