Koronavírus Fejérben

2020.03.13. 07:45

Bírja-e a hálózat az otthoni munkavégzést?

Az utóbbi hetekben egyre több munkahely dönt úgy, hogy alkalmazottai számára lehetővé teszi az otthoni munkavégzést.

Sági Zoltán

Gombaszögi Attila informatikus szerint nem kell technikai korláttal számolni

Fotó: Shutterstock

Természetesen csak azokban a munkakörökben, ahol a munka jellege ezt megengedi. Ilyenek jellemzően a számítógép előtt vagy telefonon keresztül végezhető tevékenységek. Az otthoni munkavégzés másik feltétele a munkahelyi informatikai és telekommunikációs rendszerek távoli elérését lehetővé tévő technikai háttér. E téren a két fő tényező egyike a megfelelő sebességű internet, a másik pedig a vállalati rendszerek biztonságos, külső elérését megvalósító virtuális magánhálózati protokoll. A tudnivalókat Gombaszögi Attila informatikai szakember foglalta össze olvasóink számára.

A megfelelő sebességű internettel kapcsolatban elmondta: ma már a szolgáltatók jó része olyan adatátviteli sebességet kínál, amely messze meghaladja az otthoni munkavégzés hirtelen jelentkező többletterhelését. A jelenlegi hozzáférések világában nem kell technikai korláttal számolni. Egyre többen köttetnek be 500 megabites vagy akár gigabites internetet, amely bőven meghaladja egy átlagember szükségleteit. Ha valaki home office-ban kezd el otthonról dolgozni, akkor az ő sávszélességigényének növekedése csupán pár bit többlet hálózati terhelést fog jelenteni. A legnagyobb sávszélesség mindig az online tartalmak letöltéséhez és a streameléséhez kell. Videók, zenék, torrentek teszik ki a netes forgalom zömét. Ehhez képest az, hogy több e-mailt küldünk és a cégünk szervereivel adatcsomagokkal kommunikálunk, még több ezer ember esetében is csak akkora járulékos hálózati terhelést jelent, mint amikor egy moziszolgáltató oldalán megjelenik 1-2 újabb előfizető.

Gombaszögi Attila informatikus szerint nem kell technikai korláttal számolni
Fotó: Shutterstock

Sokkal érdekesebb az, így a szakértő, hogy az adott munkahely belső szerverkapacitása hogyan birkózik meg a megnövekedő külső elérési igények, bejelentkezések kiszolgálásával. Amíg mondjuk a windowsos vállalati szerverekhez belülről kezdeményezünk hozzáférést, semmi gond sincsen. De mihelyst kívülről, távoli hálózatról próbálunk bejelentkezni, jogosultsági, financiális és technológiai kérdések vetődnek fel. A nagyvállalatok zöme minden bizonnyal fel van készülve a biztonságos távoli munkavégzéshez szükséges virtuális magánhálózatok (VPN) működtetésére. Kérdés azonban, hogy azok a kisebb vállalkozások, például könyvelőirodák, ahol az otthoni munkavégzés egyébként megoldható lenne, rendelkeznek-e a távoli eléréshez szükséges technológiai háttérrel. Ha nem, annak kiépítése bizony időt és pénzt igényel majd. Ám, mint Gombaszögi Attila megemlítette, a neten már meg is jelentek azok a hirdetések, amelyek VPN kiépítését kínálják a szorult helyzetbe került vállalkozásoknak.

Vigyázat, adathalász-kísérlet lehet!

Nem az online videokonferenciák miatti esetleges leterheltség okozta azt, hogy csütörtökön 12 óra előtt rövid ideig leállt az egyik nagybank ATM-rendszere. Mint ugyanis a banktól megtudtuk, külföldi szolgáltatói oldalon jelentkezett hiba, amelyet rövid időn belül elhárítottak. A napokban egyébként több olyan külföldi eset fordult elő, amikor kiberbűnözők a koronavírusra hivatkozva próbáltak bankkártya- vagy bankszámlaadatokat, illetve az ahhoz tartozó különböző azonosítókat megszerezni. Célszerű azonnal törölni a bizalmas banki azonosítókat kérő elektronikus leveleket, és nem adni meg az adatokat az ugyanilyen tartalmú honlapokon sem – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában