Koronavírus Fejérben

2020.03.16. 16:00

Bezártak az iskolák Magyarországon – Hogyan oktatnak Fejér megyében?

Hétfőtől bezárták az általános iskolákat, valamint a középiskolákat is Magyarországon, és tantermen kívüli digitális munkarendet vezettek be. Átléptünk „virtuáliába”.

V. Varga József

Korábbi felvétel a polgárdi általános iskolából: oklevélátadás a magyar nyelv és irodalom hetén

Fotó: Iskola

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken este úgy fogalmazott: „Egyébként is terveztük, hogy kiépítjük a digitális oktatás infrastruktúráját, de az igazság az, hogy még nem fejeztük be ezt a munkát, idő előtt kell ezt megindítanunk, így lehet, hogy döcögni fog, de még mindig sokkal jobb, ha folytatjuk a tanítást digitális eszközökkel, mintha teljesen abbahagyjuk.”

A döntés a közoktatásban összesen 1 553 070 diákot, a felsőoktatásban pedig 285 110 hallgatót érint. És a rendszer akkor még nem is számol a kiskorú diákokkal otthonmaradó szülőkkel.

Címszavakban a tantermen kívüli, digitális munkarendről! A digitális munkarend időtartalma alatt a tanulók kerüljék a nagyobb csoportos találkozásokat. Az új munkarendben a tanulók részére tilos az intézmények látogatása. Ez nem szünetet jelent, hanem az oktatás módjának megváltoztatását. A diákok felügyeletét kis csoportokban célszerű megszervezni. A gyermekek felügyeletét nem javasolt a nagyszülőkre bízni, hiszen ők a leginkább veszélyeztetettek. Egyes intézmények munkanapokon megszervezhetik a tanulók kiscsoportos felügyeletét. A pedagógusoknak a digitális munkarend idején is jár a munkabér. A hatékonyabb átállás érdekében az oktatásért felelős miniszter módszertani ajánlást tesz közzé. A gyermekétkeztetés megszervezése önkormányzat feladat, de nem történhet oktatási épületekben.

Polgárdiban, a Széchenyi István Általános Iskola is át állt az új oktatási módra, az úgynevezett tantermen kívüli digitális munkarendre. Kárpátiné Frank Éva Lilla igazgató arról tájékoztatta lapunkat, hogy a továbbiakban alkalmazott digitális munkaformákról folyt náluk hétfőn az egyeztetés. Az új információkat az intézmény közösségi oldalán és a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszeren (KRÉTA) osztják meg a szülőkkel.

Korábbi felvétel a polgárdi általános iskolából: oklevélátadás a magyar nyelv és irodalom hetén
Fotó: Iskola

A polgárdi önkormányzat elsősorban az étkeztetés kapcsán érintett. Az iskolai étkeztetést hétfőn annak a 39 főnek tudták biztosítani, akiket jogszabály szerint kötelesek ellátni, ők egyszeri alkalommal házhozszállítással kapták meg az ételt. Nyikos László polgármestertől megtudtuk, hogy március 17-étől, keddtől a házhozszállítást nem tudják biztosítani. Az ételeket az érintettek az Aradi Ignác Művelődési Háztól, az iskolai közétkeztetés helyszínéről tudják elvinni, előre dobozolt formában, mindennap 11 és 13 óra között. Éthordó használata tilos, a dobozolás költségét az önkormányzat fizeti.

Enyingen, a Batthyány Fülöp Gimnázium és Általános Iskola vezetőségétől úgy értesültünk, hogy a diákok számára az étkezést a város önkormányzata biztosítja. A szülőket arra kérte az iskola, hogy vegyék fel a kapcsolatot gyermekük osztályfőnökével, és jelezzék igényüket. A tízórai-ebéd-uzsonna egy csomagban érkezik, s mindennap 12 órakor átvehető az iskola konyhájának Kossuth utcai bejáratánál. Azok a tanulók, akiknek az otthoni tanuláshoz szükséges felszerelése az iskolában maradt, hétfőn kora délután átvehették a tankönyveket, tanszereket. Az iskola kizárólag azokat a gyerekeket tudja fogadni, akiknek szülei mindketten dolgoznak, számukra 7 és 16 óra között kis csoportokban biztosítanak felügyeletet.

Szabadbattyánban, a Batthyány Lajos Általános Iskolában is életbe lépett a digitális munkarend. Az iskolabusz nem közlekedik. Amint Ekler Zoltán iskolaigazgatótól megtudtuk: hétfőn megkezdték az új munkarend részleteinek (tananyag átadás, számonkérés módja, egyebek) kidolgozását, melyről elsődlegesen a KRÉTA rendszeren keresztül tájékoztatják majd a szülőket. Megértést és türelmet kérnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában