előretekintés

2020.03.01. 07:30

Az 1848-49-es forradalom emléknapja, nemzetközi nőnap, a víz világnapja és tavaszias idő vár ránk márciusban

Különleges napokat bőven tartogat számunkra az év harmadik hónapja, de híres Fejér megyei szülöttekről, és időjárásról is olvashat cikkünkben.

feol.hu

Fotó: fmh_foto

Március elnevezés a latin Martius hónapnévből ered, melynek jelentése: Mars (isten) hava. Rómában az ősidőkben az év kezdő hónapja volt, megfelelően a mediterráneumban elterjedt tavaszi – napéjegyenlőségi — évkezdési szokásnak. Az ősi Róma a tavasz-újévet március Idusán, holdtöltekor ünnepelte.

Március régi magyar neve Böjtmás hava, mely arra utal, hogy március a böjt második hónapja. A nagyböjt nagyobb része többnyire erre a hónapra esik, melyet a Kos havának is neveznek a március 21-ével kezdődő új csillagászati év első hónapjáról.

Március elseje a meteorológiai tavasz kezdete, mely meteorológiai szempontból 3 hónapon át tart. Ez azonban nem jár együtt az időjárás gyökeres megváltozásával, még akkor sem, ha fokozatosan egyre melegebbre fordul az idő. Különösen igaz ez napjainkra, amikor már januárban és februárban is előfordult, hogy egyik nap 15 fokot, a másik nap -1-et mértünk.

Csillagászati értelemben a tavaszi nap-éj egyenlőség idején kezdődik a tavasz, azaz akkor, amikor a Nap az egyenlítő felett delel. 2020-ban ez az időpont március 20., 3:50:46 UTC.

Jeles napok márciusban

Március 6: 2000 óta Magyarországon is megtartjuk a Nemzetközi energiatakarékossági világnapot, mely során a média és a zöld szervezetek felhívják a figyelmet a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés fontosságára.

Március 8-án a világ a hölgyek előtt tiszteleg, hiszen 1910 óta ezen a napon ünnepeljük a Nemzetközi Nőnapot. Bár a modern társadalomban talán kissé veszített jelentőségéből ez a nap, a legtöbb férfi azért még mindig meglepi a hölgyeket egy szál virággal, vagy egy finom csokoládéval.

Március 14- én született Albert Einstein, ennek kapcsán ünneplik minden évben a Nemzetközi Pí napot. A matematika egyik leghíresebb száma 3.1415926535…-el kezdődik és a végtelenségig tart.

Március 15-e az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete, amelynek célja a függetlenség kivívása és az alkotmányos berendezkedés megteremtése volt. A Magyar Országgyűlés 1991-es határozata értelmében ez a nap a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepe. Mivel 1848-ban ezen a napon nyomtatták a magyar sajtó első szabad termékeit, a Tizenkét pontot és a Nemzeti dalt, 1990 óta ezt a napot a magyar sajtó napjaként is ünnepeljük.

Március 17- e Szent Patrik napja, mely évente tartott ünnep Írország egyik védőszentjének tiszteletére, az írek nemzeti ünnepe. Március 17-én tartják, azon a napon, melyen a hagyomány szerint Patrik meghalt.

Március 21: A költészet világnapja – Naima Tabet, a marokkói oktatási, kulturális és tudományos nemzeti bizottság főtitkára vetette fel 1998-ban egy UNESCO-hoz intézett levelében a nemzetközi költészeti nap kijelölését. 1999. november 18-án az UNESCO közgyűlésének 30. ülésszaka március 21-ét, az északi félteke tavaszának első napját nyilvánította A költészet világnapjává, melyet minden ország a saját eszközeivel, a nem-kormányzati szervek aktív részvételével, a nyilvános és civil szervezetek bevonásával ünnepelhet meg -foglalja össze az irodalmijelen.hu.

Ugyanezen a napon, azaz március 21-én tartjuk a Down-szindróma világnapját is. Magyarországon a Down Egyesület kezdeményezésére 2009 óta rendeznek nagyszabású ünnepséget ma már az ország számos pontján. A Down Világnapi Gálát 2014-ben Székesfehérváron tartották.

1992 óta március 22-én ünnepeljük A víz világnapját, melyet az 1992-es Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. A nap célja, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét.

Március 24-én A tuberkolózis világnapján az Egészségügyi Világszervezet (WHO) döntése értelmében ezen a napon világszerte felhívják a figyelmet az egyik legnagyobb népbetegség további terjedésének veszélyeire.

Márciusi születésnaposok Fejér megyében

1923. március 1-én született Székesfehérváron Kuczka Péter Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító, tudományos-fantasztikus irodalmár, szerkesztő. A Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja.

1951. március 25-én született Székesfehérváron Boross Ottilia magyar pszichológus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar személyiségpszichológia tanszékének adjunktusa; a McDaniel College Budapest oktatója és a Magyar Pszichológiai Társaság tagja.

1885. március 1-én Székesfehérváron született a kétszeres Kossuth-díjas geológus, Vadász Elemér (született Weisz Móric Elemér).

1972. március 28-án született Székesfehérváron L. Simon László József Attila-díjas magyar író, költő, szerkesztő, vállalkozó, politikus.

1989. március 28-án született Székesfehérváron Keller Ákos magyar válogatott kosárlabdázó, az Alba Fehérvár csapatának egykori játékosa.

1993. március 13-án Baján született Schoblocher Barbara, a Blahalouisiana együttes énekesnője.

1992. március 27-én Szombathelyen született a MOL Fehérvár FC játékosa, Kovács István.

Programok és rendezvények

Március hónapban is sok különleges program közül választhatunk, hiszen például március 6-án Szabadhídvégen a kézművesség világába nyerhetünk bepillantást Csór Krisztinának köszönhetően.

Március 7-én Jöjj, szép tavasz! címmel ad közös koncertet az Alba Regia Vegyeskar és a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusa.

Március 19-én egy igazán különleges kiállításra invitáljuk olvasóinkat a Velencei-tó partjára, ahol az Agárdi Közösségi Házban a Frim Jakab Szakosított Otthon gondozottjainak és Vimmer Gergő mozgáskorlátozott művésznek a munkáit tekinthetjük meg.

További izgalmas programokért érdemes IDE ellátogatni.

Időjárás

Az előrejelzések szerint március első napjaiban csapadékos időre számíthatunk, ám a hónap második hetétől kezdve igazi tavaszias idő vár ránk, napközben 10-12 fok körüli meleggel, a hőmérséklet pedig már éjszaka sem fog fagypont alá süllyedni. Számottevő csapadékra sem számíthatunk már a hónap folyamán – tudtuk meg az időképtől.

Vezető képünk archív fotó: a 2019-es Csabdiban tartott megemlékezésen készült. Fotó: Pesti Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában