Koronavírus Fejérben

2020.03.26. 07:40

A városi piacon jártunk, túl vannak a rohamon

A városi piacon jártunk szerda délelőtt, és nem a megszokott nyüzsgés, de nem is az élelmiszert felhalmozók rohama fogadott minket, hanem valami csendes, vásárcsarnokba nem illő nyugalom.

Palocsai Jenő

Elkezdték vágni a százkilós sertéseket is, de a roham mostanra, úgy tűnik, lecsengett húsfronton is Fotó: Fehér Gábor / FMH

Fotó: gaborfeherphoto

Éppen a piac legnagyobb rajongóit, az idősebbeket kárhoztatja otthonmaradásra a koronavírus, pedig számukra ez nemcsak egy régóta megszokott, romantikus, régi időket idéző beszerzési forrás, hanem közösségi tér, ahol el lehet mesélni az élet örömeit és bánatait. Ahol találkozni lehet másokkal, akiknek hasonlóan magas a cukra és talán még ingadozóbb a vérnyomása, ha létezik olyan.

A közelmúltban, az élelmiszer felvásárlási láz idején aztán átalakult a piac vásárlói köre, egyik pillanatról a másikra fiatalok érkeztek, akik nem kaptak megfelelő mennyiségű lisztet, húst, élesztőt és krumplit a szupermarketekben.

A nagy roham már a múlté, a készleteket lerabolta a spájzolók féktelensége. A hús ára is emelkedett, átlagosan 100 forinttal, mondta Kovács László, a piacon működő egyik hentesüzlet vezetője. Mint megtudtuk, nem azért mentek fel az árak, mert meg akarták lovagolni a vásárlói kedvet, hanem mert egyik pillanatról a másikra elfogytak a disznók. A megkérdezett hentesüzlet csak magyar beszerzési forrásból vesz vágóállatokat, de mivel a normál súlyúak elfogytak, elkezdték vágni a 100 kilós példányokat is, ami nem bevett gyakorlat. A házhoz szállítást meg tudnák oldani, de nem igazán van rá igény, a helyi forgalom pedig drasztikusan lecsökkent.

A hús mellé kell egy kis zöldség, ott is körülnéztünk. Bors Lászlóné, az egyik vegyeskereskedés vezetője elmondta, leginkább a krumpli ára szabadult el, sok helyen már 500 forint egy kiló, de náluk még 300. Szerinte a zöldségfronton várható árcsökkenés, mert a termelők nagy bajban vannak, nem tudják értékesíteni a portékáikat. A hölgy lisztet, zöldséget és minden mást is tud adni, még a sokat keresett gyömbér is érkezik, csak most Peruból, emiatt drágább. De élesztő még mindig nincs.

Elkezdték vágni a százkilós sertéseket is, de a roham mostanra, úgy tűnik, lecsengett húsfronton is Fotó: Fehér Gábor / FMH

A pékek helyzete sem túl fényes, mert volt, hogy szinte ölre mentek a kenyérért az emberek. Hazavitték a sok veknit, és betették a mélyhűtőbe, hogy legyen tartalék, ha eljönnek azok a sokak által vizionált, szűkös idők. A megnövekedett forgalom miatt többet sütöttek a pékek, aminek az lett az eredménye, hogy a végén szinte ingyen osztották a fehérvári piacon a kenyeret. Csáder Zoltán székesfehérvári méhész elmondása szerint a forgalom a régi, csak annyi változott, hogy a vevőköre cél­irányosan érkezik. Nem sétálnak és nézelődnek, hanem belépnek a csarnokba, megveszik a mézet, és futnak vele hazáig. Péli György virágboltos éppen elemeire bontotta a régóta megszokott standját, hogy lehúzhassa a rolót. Nem kell a virág most senkinek, a nőnap volt az utolsó, ahol még volt mozgás, és azóta egyre rosszabb a helyzet: – A húsvétot meg a ballagást már hiába várjuk – mondta az üzletvezető, aki bízik abban, hogy a virágosok közösségét is védőszárnya alá veszi majd a kormányzat.

A városgondnokság szerdai közleményében az áll, hogy megváltozik a Városi Piac nyitvatartása a járvány terjedésének csökkentése érdekében. Az élelmiszert, virágot és háztartási árucikkeket forgalmazó kereskedők keddtől szombatig, 05.00 és 14.00 óra között tarthatnak nyitva, vasárnap és hétfőn pedig átmenetileg zárva lesz a piac. A palotavárosi iparcikkpiac már múlt hét óta zárva tart, és bolhapiacot sem rendeznek már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában