digitális korszak

2020.03.18. 07:20

A teremtő képzelet ereje – Az „üveggenerációról” tartottak előadást Nádasdladányban

A Sün Balázs Óvoda és Minibölcsőde pedagógusai Gőbel Orsolya pszichológust kérték fel előadónak az alfageneráció nevelhetőségének témájában.

Siki Szabolcs

A képzelet teremtőerejére talán az üveggenerációnak van a legnagyobb szüksége Fotó: GettyImages

Gőbel Orsolya rávilágított, hogy nem csupán alfagenerációs helyzet, hanem életkori sajátosság évezredek óta, hogy a kisgyerekkorban és óvodáskorban élőknek a „molyolós”, „fűnövős” idő a legfontosabb, amikor nem árasztjuk el őket különböző ingerekkel. Ha nem kapják meg a saját fűnövős idejüket, nem tudják kialakítani a saját belső képeiket, nincs idejük képzelődni. Pedig a képzelet képet teremt, ami lehetővé teszi, hogy a gyerekek képessé váljanak új dolgokat megtanulni, begyakorolni, teremteni.

Az előadáson részt vevő mintegy számos óvodai szakember tengernyi útravalót, elgondolkodtató, megvalósítandó, szívet-lelket melengető varázslatos világot vihetett haza, hogy munkájában, anyaságában, nagymamaságában kamatoztatni tudja! – mondta Tóthné Gárdonyi Valéria óvodavezető.

A képzelet teremtőerejére talán az üveggenerációnak van a legnagyobb szüksége
Fotó: GettyImages

A Mark McCrindle szociológus által megalkotott alfageneráció kifejezés a 2011 után született gyermekeket jelöli, 2025-ig bezárólag. Számuk hetente világszerte mintegy 2,5 millióval gyarapszik. Szüleiket, az Y generációt félhivatalosan digitális bennszülötteknek nevezik, az alfák közül pedig sokan már azelőtt hátrahagyják a digitális lábnyomukat, hogy megértenék magát a fogalmat. Az alfageneráció az első olyan csoport, amelynek egész életét átszövi a digitális technológia. „Üveggenerációnak” is nevezik őket, mert számukra az üveg előlappal ellátott eszközök jelentik a kommunikáció elsődleges eszközét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában