Miért is ő a legnagyobb?

2020.03.08. 07:20

A tanulóknak tudniuk kell, ki is volt gróf Széchenyi István

A Szent Erzsébet Római Katolikus Általános Iskola tornatermében kiállítást rendeztek, mely a legnagyobb magyar életének fontos állomásait mutatta be.

Palocsai Jenő

A tablókiállítás gyereket, felnőttet egyaránt időutazásra vitt Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

A húsz éve munkálkodó, értékmentéssel foglalkozó Magyar Emlékekért a Világban Egyesület (MEVE) tagsága olyan anyagot gyűjtött össze és rendezett kiállítássá, mely bemutatja gróf Széchenyi István Kárpát-medencén belüli tevékenységét éppúgy, mint az európai kirándulások helyszíneit. A fotódokumentációs kiállítás Széchenyi halálának 160. évfordulójára készült el, és több helyszínen bemutatták már. Az egyik ok, amiért most éppen erre a móri általános iskolára esett a választás, az az, hogy itt már korábban is gyakoriak voltak a tartalmas programok „Esti beszélgetések” címmel.

A tablókiállítás gyereket, felnőttet egyaránt időutazásra vitt Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A másik oka annak, hogy a Szent Erzsébetben van a kiállítás, az, hogy ebben az iskolában kiemelt szerepet szánnak a történelem tanításának, és ebbe szervesen illeszkedik a mai rendezvény is, tudtuk meg Kovács Bélától, az intézmény igazgatójától. Az itt tanulók évek óta állandó résztvevői a Kárpát-medencei történelemversenynek, és mindig be is jutnak a döntőbe, többször dobogós helyet érve el tudásukkal. A jutalom sem maradt el, hiszen kirándulásokon vehettek részt a fiatalok Erdélybe, Partiumba és az Isonzó vidékére látogatva. Most is éppen hasonló megmérettetés áll előttük, csütörtökön. Az előadást Messik Miklós, a MEVE vezetője tartotta. Az elnök egyben jogász, műemlékvédő és újságíró is, gazdag ismeretekkel. A tornateremben kiállított, Széchenyi külföldi utazásait bemutató tablók előtt állva számolt be több érdekes, jól dokumentált utazásról, melyet a nagy reformer tett. Péntek kora délután a gyerekek, az esti órákban a felnőttek járhatták a világot a legnagyobb magyarral.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában