A nyári EB-re történő kijutásért küzdenek meg

2020.02.08. 07:00

Szervátültetettek versenye zajlik két napig Fehérváron

Megnyitóval vette kezdetét a Szervátültetettek Nagy Egészség- és Sportnapja, valamint kvalifikációs válogató sportversenye pénteken, amely szombaton három helyszínen zajlik a városban.

Borsányi Bea

Három sportágban mérhetik össze tudásukat a versenyzők: bowlingban, asztaliteniszben és úszásban Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

– Ez a Magyar Szervátültetettek Szövetségének évadnyitó versenye, amelyen három sportágban mérhetik össze a tudásukat a versenyzők: bowlingban, asztaliteniszben és úszásban. A szövetség egyébként összesen 13 sportágban szervez versenyeket. Idén augusztusban lesz Dublinban a Szervátültetettek és Dializáltak Európa-bajnoksága, erre lehet itt, Székesfehérváron megszerezni az indulási lehetőséget az említett sportágakban – mondta el lapunk kérdésére Berente Judit, a szövetség elnöke, aki maga is szervátültetett.

A rendezvényen nemcsak sportolók, de érintett érdeklődők is részt vettek, részt vehetnek: filmvetítés, humoristaműsor, előadás és vacsora is a programsorozat részét képezi
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A kvalifikációs versenyeken felül, amelyeknek a Csitáry Uszoda, a FiveX Bowling Center és a Hétvezér téri Általános Iskola ad otthont, a mai nap folyamán egészségnapot is tartanak azoknak a szervátültetetteknek, akik idősebb koruknál fogva már nem versenyezhetnek.

 

A mozgás viszont minden ilyen embernek nagyon fontos, mert a sport életéveket adhat a beültetett szervnek: vizsgálatok szerint akár 30 százalékkal megnövelheti a szerv élettartamát. Szombaton tehát gyakorlattal egybekötött előadásokon szabadidős mozgásformákat is meg lehet tanulni.

Három sportágban mérhetik össze tudásukat a versenyzők: bowlingban, asztaliteniszben és úszásban
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Magyar Szervátültetettek Országos Sport, Kulturális és Érdekvédelmi Szövetsége, amelynek mottója is az, hogy a szervátültetettek hosszabb és minőségi életéért dolgoznak, 1998-ban alakult meg. A Magyar Paralimpiai Bizottság ernyőszervezeteként működik, és országszerte, minden régiót lefedve és minden szerv-specifikus egyesületet is érintve húsz tagegyesülete van. Évente minden sportágban harminc versenyt rendeznek, ezek között szerepelnek azok a kvalifikációs versenyek, amelyekkel ki lehet jutni a kétévente megrendezendő Európa-bajnokságra, illetve világjátékra.

Berente Judit, a szövetség elnöke (háttal) és Östör Annamária tanácsnok a pénteki megnyitón
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ami pedig a magyar szerv­átültetett versenyzők eredményeit illeti, ezen a téren is van mivel büszkélkedni: több sportágban is az élmezőnyhöz tartoznak a magyarok, a tavalyi világjátékokon közel 60 ország közül az összesített pontversenyben a nyolcadik helyen végzett a magyar csapat. A szombati fehérvári megmérettetésen az egyik nagy név a többszörös világbajnok Juhász Zoltán, aki szívtransz­plantált bowlingos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában