Csatangoló után Barangoló felvidéki falvakban – versekkel

2020.02.02. 08:00

Szépen illusztrált, nem csupán gyerekeket megcélzó kötet van készülőben

Városunkban is többször járt már kötetbemutatón, a Gyerekvilág rovat pedig rendszeresen közli a felvidéki magyar költő, író, Fellinger Károly gyermekverseit.

Bokros Judit

A Barangoló borítóját is Balázsy Géza tervezte Fotó: FK

Fotó: Eva

Az igen termékeny, több díjjal jutalmazott, felnőtteknek is író szerzőnek már a sokadik kötete jelenik meg hamarosan, Barangoló címmel. Ennek előzménye a Csatangoló, amely még 2019-ben látott napvilágot, s a „falujáró” versek a dunaszerdahelyi, a szenci, a galántai és a vágsellyei járás, illetve a már Pozsonyhoz tartozó, egykori magyar falvakat mutatják be játékos, rímes formában. A költeményekből megismerhető a települések történelme, hiedelemvilága, jellegzetessége, s megjelennek bennük műemlékeik, híres szülötteik alakja is. Az egész könyvből sugárzik a derű, a szülőföld iránt érzett szeretet – amire a könyv ajánlója is utal. Így aztán nem csupán gyerekeknek, hanem felnőtteknek is élvezetes, ajánlott olvasmány lehet, főleg, ha érdeklődnek az iránt a vidék iránt.

A Barangoló borítóját is Balázsy Géza tervezte Fotó: FK

A Csenke című vers például így kezdődik: „Csenkén jártam estelente / Kedvem szottyant sósperecre, / nem kaptam, csak Csörgepusztán / vén nyanyától éjfél után.”, a Szerdahelyen című pedig így: „A tejbárban fogy a tej / sportos város Szerdahely, / szép a pálya, jó a foci, / kacag Zoltán, tapsol Oszi.” Mindegyikből következtethetünk egy-egy helyi jellegzetességre, s ez a többi mű kapcsán is ugyanígy van, többnyire humoros formában.

A folytatásban, a Barangolóban Alsóbodoktól Zsemlérig járhatjuk be a költővel a Felvidéket, fölhúzva a képzeletbeli hétmérföldes csizmát. A versek ezúttal a komáromi, az érsekújvári, a nyitrai és a lévai járás falvait mutatják be. Az illusztrációk ezúttal is kedvesek, ezek mindkét kötetben Balázsy Gézának köszönhetőek. Külön érdekesség, hogy a „barangolást” térkép is segíti, a könyv elején és végén földrajzilag is nyomon követhetjük, merre jártunk a költeményekkel. A megjelenés márciusban várható, de Fellinger Károlytól már tudjuk: a sorozat folytatódik, készül a harmadik könyv is. Ehhez a szerző most tanulmányozza a losonci, nagykürtösi, rimaszombati, nagyrőcei és rozsnyói járások történelmét, néprajzát. E kutatómunka is fontos a költemények hitelessége szempontjából.

A Barangoló című második kötetből pedig a szomszéd hasábokon közlünk két verset.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában