21. századi lesz, de mégis barokk marad

2020.02.04. 07:00

Nemcsak felújítás: új épületszárny is épül a Szent István Király Múzeum Rendház épületéhez

Mint arról pénteken beszámoltunk, a kormány döntése értelmében két év alatt 5,356 milliárd forint érkezik Székesfehérvárra, a Szent István Király Múzeum központi épületének – a Fő utcai Rendház – felújítására, sőt: bővítésére.

Majer Tamás

A múzeumi szakemberek már kiköltöztek, a kiállítási tárgyak elszállítása zajlik Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

A hétfői helyszíni tájékoztatón további részletek láttak napvilágot. Az állami támogatást 189 millió forint önrésszel megtoldja Székesfehérvár önkormányzata.

Erdei László építész, a tervezőcsapat vezetője szólt a tervezői munkáról. Egy összességében ezer négyzetméternél is nagyobb kiállítóterület megtervezése volt a feladat olyan klimatikus állapotok biztosítása mellett, ahol az egyedi és értékes műtárgyak biztonsággal elhelyezhetők. Figyelemmel kellett lenni a kiállítóterek optimális páratartalmára, hőmérsékletére, UV-tartományára.

A múzeumi szakemberek már kiköltöztek, a kiállítási tárgyak elszállítása zajlik
Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az eddigi gazdasági udvar helyén egy új épületrész épül fel. Ez egy galériás, vagyis voltaképpen kétszintes épületszárny lesz: 620 négyzetméterrel bővül a Rendház. (Az épület jelenleg közel 3 ezer négyzetméteres.) A múzeumi látogatókat fogadó bejárat is ott lesz, ahol most a gazdasági udvar nyílik, vagyis közelebb a Mátyás király-emlékműhöz.

Egy új, 620 négyzetméteres, galériás, modern stílusú épületrésszel bővül a Szent István Király Múzeum központi épülete, a Rendház
Forrás: Múzeum

A gépészet zöme a tetőtérben kap helyett. A rendszerkapcsolatok struktúrájának rejtettségéhez a tervezés során kihasználtak minden kéménylyukat, járatot, meglévő üreget, az épület adottságait. Az új egységben kerülik az archaizálást, kortárs építészeti formákat használnak, ugyanakkor az eddigi Rendházban megmarad minden, ami védettséget élvez, ami magán hordozza az épület barokk jellemzőit.

Vargha Tamás, az Árpád-ház Program kormánybiztosa, országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy e beruházás eredményeként 2022-ben méltó helyen emlékezhetünk meg az Árpád-házi királyok művéről. Nagy volumenű tárlattal nyílik majd újra a Rendház, az Árpádokhoz kapcsolódó, külföldre elszármazott tárgyak is hazaérkeznek majd a kiállításra.

Vargha Tamás (b2), az Árpád-ház Program kormánybiztosa előre üdvözölte a 2022-es nagyszabású, az Árpádok művét bemutató kiállítást
Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Igazi 21. századi múzeumunk lesz úgy, hogy maga az épület megőrzi azt a gyönyörű megjelenését, ami által meghatározó épületegyüttese Székesfehérvár történelmi belvárosának – fogalmazott Cser-Palkovics András polgármester.

Pokrovenszki Krisztián, a múzeum igazgatója megelőlegezte, egy hiánypótló várostörténeti kiállítás is várja az újranyitást.

A kivitelezés tervezett időtartama egy év, amit egy féléves próbaüzem követ, amikor tesztelik az épületet, s berendezik.

Aztán jöhetnek a műtárgyak és a látogatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában