több tényezőnek is meg kell felelni

2020.02.04. 15:45

Önismeret és együttérzés – Ügyelőket keres a székesfehérvári lelki elsősegély szolgálat

Két év után, hamarosan ismét képzést indít a Székesfehérvári Telefonos Lelki Elsősegély Szolgálat. Ez alkalomból Farkas István pszichológussal és Bogárdi Gyöngyi szolgálatvezetővel beszélgettünk.

Sági Zoltán

Bogárdi Gyöngyi és Farkas István szerint a megoldott válsághelyzetek előmozdítják a segítőszolgálat eredményességét Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

Már vannak jelentkezők, tudtuk meg Bogárdi Gyöngyitől. Azok pedig, aki még csak fontolgatják a jelentkezést, nem árt, ha tisztába kerülnek az elvárásokkal, amelyeknek meg kell felelniük. Ezzel kapcsolatban Farkas István elmondta, a jelentkezés alsó korhatára a betöltött 21. életév, az felső pedig a 65. Nem árt, ha van már valamennyi élettapasztalat, noha az érettségre az életkor nem garancia. Sem az érettségi, ami szintén a sikeres jelentkezés feltétele. De a szakirányú végzettség nem előírás, mert a szükséges ismereteket az anonim lelki elsősegély szolgálat a felvételt nyert leendő kollégák számára biztosítja. Igaz, a telefonszolgálatban többen is vannak olyanok, akik segítő foglalkozásban dolgoznak hivatásszerűen.

Bogárdi Gyöngyi és Farkas István szerint a megoldott válsághelyzetek előmozdítják a segítőszolgálat eredményességét
Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A krízishelyzetbe került embereket segítő lelki elsősegély székesfehérvári szolgálata tavaly év végén ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját. Ha valaki szívesen csatlakozna e nagy múltú, önkéntes csapathoz, az nem árt, ha fölteszi magának a kérdést: nehéz élethelyzetbe kerülve szokott-e segítséget kérni másoktól. Azt tud ugyanis másokon segíteni, aki maga is képes segítséget kérni, mutatott rá Farkas István, a szolgálat ellátásához szükséges lelki alapokról szólva. Az életben mindannyiunknak vannak nehézségei, a kérdés az, hogyan tudjuk azokat kezelni – magyarázta. A jelentkezőnek ugyanakkor ne legyenek nagy elakadásai. Nem szerencsés, ha valaki úgy jelentkezik segítőnek, ha éppen válságban van, mondjuk a házassága. Ugyanakkor a megoldott és lezárt, korábbi válsághelyzetek nagyban előmozdíthatják a segítő szolgálat eredményességét, tette hozzá mindehhez Bogárdi Gyöngyi.

A segítő egyfajta kettősségben mozog, vette vissza a szót a pszichológus. Egyrészt a lehető legteljesebben át kell éreznie a hívó élethelyzetét, problémáját, meg kell értenie gondolkodásmódját. Másrészt önmagát is folyamatosan figyelnie kell, hogy milyen hatással van rá a hívó története. Nem szabad összekevernie a krízishelyzetből jelentkező személy érzéseit az arra adott saját érzelmi reakcióival. Az eredményes segítő munka önismereti tudatosságot feltételez, amelynek kialakításához a szolgálat 100 órás belső képzése is hozzájárul. Ennek 3 pillére a segítés módszertanát, technikáját elsajátító készségfejlesztés, az elméleti, lélektani megalapozás és az önismereti tréning. A leendő önkéntesek jelentkezését a szolgálat február 28-ig várja az [email protected] e-mail-címen, a szolgálat közösségi oldalán vagy a 06 30 825 8579-es telefonszámon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában