Csendben itt hagyott minket és mindent

2020.02.27. 18:01

In memoriam Fási László

Fási László, a Fejér Megyei Hírlap fotórovatának egykori vezetője csütörtökön, 75 éves korában elhunyt.

Tihanyi Tamás

Ahogyan kipörögnek ujjaim közül a múló idő homokszemei, lassan elveszítem a múltat.

A nyolcvanas évek közepén, egy évvel érettségi előtt kerültem a Fejér Megyei Hírlaphoz: nem volt megszokott, hogy ennyire fiatalon befogadjanak egy kölyköt a szakma öregjei. Nem ment volna azok nélkül, akikkel attól kezdve reggeltől estig egy levegőt szívtam, vagy egy dohányfüstöt, akiket utánoznom sem volt könnyű, nemhogy megfelelnem nekik.

Fási László – élt 75 évet

Nem, nem annyira szakmai tudásról beszélek. Emberségről és arról, miként lehet úgy tekinteni erre a világra, hogy ne alázkodjunk meg mások előtt és ne hazudjunk önmagunknak. Az a régi redakció már régen nem létezik, egymás után temettük el azokat, akik ma már sajtótörténeti emlékké váltak, akiknek hangja elenyészett az eltűnt időben. Most Fási Lacira került a sor, akivel harminchat éve találkoztam először, és azután harminc évig csaknem minden nap. Tanárként segített, hogy le tudjak érettségizni, falazott nekem, amikor disszidáltam, megtanított autót vezetni, fényképezni és úgy tekinteni erre a világra, ahogyan azt egy szíjas magyarnak érdemes. Pillanatok, utak, képek és szavak sejlenek fel emlékeim ködén át. Három évtizedet dolgoztunk együtt, miközben három párkapcsolatot koptattam el ennyi idő alatt: csoda, hogy ilyenkor úgy érzi az ember, mintha leszakítanák egy testrészét?

Fási Laci nyírségi módra élt, kevés szóval, látszólag cinikus nemtörődömséggel, soha nem adva be a derekát olyasminek, amit nem fogadott be a gyomra. Előttem mindig cigarettával a szája sarkában, kopott, fekete bőrkabátban, a „varjúban” jelenik meg, készen helyre tenni engem és bárkit, aki arra rászolgált. Persze tudtam, hogy ugyanabban a percben bármit megtenne értem, ha arra kérném.

Most már alig vagyunk. Elég egy kávéházi sarokasztal, azt is körbe tudjuk ülni mi, akik igazán ismertük ezt a szótlan embert, a maga nyers, kendőzetlen igazságaival, szeretetével és mély emberségével. Fási László, a Fejér Megyei Hírlap fotórovatának egykori vezetője csütörtökön, 75 évesen csendben itt hagyott minket és mindent.

A múlt kipereg az ujjaim közül, akár a homokszem, egy barát árnyéka oszlik el a fényben, egy erőtlen, februári naplementében. Túl a fájdalmán most már mosolyog, nézi, ahogy itt szenvedek az írás fölött, s legyint rám: minek ez?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában