A hímzés nagyasszonya

2020.02.28. 07:05

Hímzésünnep Ilonka néni emlékére Székesfehérváron

Hím­zés­ünnepet tartanak Párniczky Józsefné, Ilonka néni emlékére február 29-én, szombaton 9.30-tól a Kézművesek Házában, a Rác utca 27. szám alatt.

V. Varga József

Hímzett mintakendőket, előnyomott terítőket hímezhetnek majd a foglalkozáson részt vevők

Fotó: Nagy Norbert / FMH archív

– Ilonka néni, a hímzés nagyasszonya Fejér megyében a Népművészet Mestere cím egyetlen birtokosa volt – mondta lapunknak Szenczi Jánosné Zsuzsa, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke. – A Hímzés­ünnepen az előadások mellett megemlékezünk a fehérvári hímzőszakkörök vezetőiről, a gyakorlati munka és a hímzésoktatás délután kezdődik az érdeklődőknek.

Hímzett mintakendőket, előnyomott terítőket hímezhetnek majd a foglalkozáson részt vevők
Fotó: Nagy Norbert / FMH archív

Párniczky Józsefné munkásságára 10 órától Beszprémy Katalin emlékezik, majd a fehérvári hímzőszakkörök vezetőiről Komendó Gabriella tart előadást. Gerebics Lajosné szakkörvezetőre 11 órától Gerebics Lajos emlékezik, a megyei Mintakincstár programot Sevella Zsuzsanna mutatja be hallgatóságának.

A Fejér megyei fehérhímzés-foglalkozást – technikákkal és fortélyokkal megtűzdelve – kezdőknek és haladóknak ajánlják 13 órától a gyakorlatvezetők: Csuthy Lászlóné, Komendó Gabriella és Tuba Pálné. Hímzett mintakendők készülnek, valamint előnyomott terítőket hímeznek az ügyes kezűek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában