Hogy emlékezzünk, az rajtunk múlik

2020.02.14. 14:45

Hetvenkét évvel ezelőtti szomorú eseményeket idéztek fel a móri németek

A magyarországi, köztük a móri németek elűzésének évfordulójára emlékeztek az emlékmű előtt leszármazottak, városi vezetők.

Palocsai Jenő

Megkoszorúzták az évforduló alkalmából a kiszakítottságot szimbolizáló emlékművet, a leszármazottak, a város vezetői, civil szervezetei, köztük a móri fúvósok korábbi tagjai is

Fotó: Hrobus Zsolt / Fejér Megyei Hírlap

Német nyelven kezdődött a móri svábok elűzésének évfordulójára szervezett megemlékezés a Millennium Parkban álló emlékmű előtt. A szép számmal összegyűlt érdeklődő mellett képviseltette magát a rendezvényen a város politikai, közigazgatási és vallási vezetése is. Már lefelé hajlott a nap, így az egyre hűvösebb szélben énekelték el a magyarországi németek himnuszát.

Megkoszorúzták az évforduló alkalmából a kiszakítottságot szimbolizáló emlékművet, a leszármazottak, a város vezetői, civil szervezetei, köztük a móri fúvósok korábbi tagjai is
Fotó: Hrubos Zsolt / Fejér Megyei Hírlap

Erdei Ferenc, a helyi német nemzetiségi önkormányzat elnöke ünnepi beszédében úgy fogalmazott: – Mi keresztények tudjuk és tapasztaljuk, hogy isten nem hagy minket magunkra minden igazságtalanságban. Megesik, hogy átéljük, de hogy emlékezzünk, az rajtunk múlik. Az idei év háromszorosan is int bennünket, hogy emlékezzünk sorsunkra, folytatta az elnök, mert idén száz éve, hogy a trianoni dekrétumok alapján mintegy hárommillió magyarországi németet szakítottak ki az országból: a bánáti svábokat, az erdélyi szászokat, a szatmári németeket, a felvidéki szepességet és a vajdasági dunai svábokat. A mögöttem álló emlékmű jelentése az, hogy a nagy testből, a kőtömbből, kiszakítottak egy darabot, erre is emlékezünk most.

Erdei Ferenc mondott beszédet
Fotó: Hrubos Zsolt / Fejér Megyei Hírlap

Ahogy arra is, hogy „málenkij robotra” küldtek százezer németet, akiknek csak az egyharmada tért onnan vissza, és akik visszatértek, azok sem beszélhettek róla, ha nem akartak Tiszalökre menni kényszermunkára. Erdei a második világháború utáni eseményekkel folytatta, ahol Nagy Imre belügyminisztersége idején elűztek Mórról 436 családot, 1349 személyt, lefoglalva 525 lakóépületet, 5397 kataszteri hold kertet, szántót és földet és szinte semmit nem vihettek magukkal a svábok, emiatt is tekinthető ez, mondja Erdei, elűzetésnek és nem ki- vagy áttelepítésnek.

Hartmann Miklós a tegnap bemutatott könyv szerzője
Fotó: Hrubos Zsolt / Fejér Megyei Hírlap

A beszédek és az Ezerjó Nyugdíjas Egyesület Énekkarának műsorát követően megkoszorúzták az emlékművet.

Este hatkor a Radó Antal Könyvtárban bemutatták a sváb kitelepítés regényét. Az Örömóda című kötet bemutatóján jelen volt a szerző, Hartmann Miklós is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában