A közösségi munkát a kézművesek már hozzáteszik

2020.02.04. 07:30

Ha a források biztosítva – Újabb támogatás érkezett Sárosdra

Újabb támogatás érkezett a település civiljeinek, akik fáradhatatlanul dolgoznak a nagyközség ismertségének növelésén.

Sági Zoltán

Évről évre egyre többeket vonz a Sárosdi Kézműves Találkozó

Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap (archív)

Ezúttal a Sárosdi Kézműves Egyesület részesült 1,6 millió forintos vissza nem térítendő támogatásban, amellyel a Nemzeti Együttműködési Alap a helyi civil egyesület működésén túl annak éves szakmai programját támogatja meg. Az idei tervekről Takács Istvánnét, az egyesület elnökét kérdeztük.

A támogatásból a legnagyobb részt az idén kilencedik alkalommal megrendezendő Sárosdi Kézműves Találkozó megvalósítása kapja, amelyre minden évben érkeznek kézműves kiállítók és látogatók nemcsak a megyéből, de az ország távolabbi részeiből is. A támogatásból kerül továbbá a főként fiatalokat megszólító, idén negyedszer megrendezendő nyári hagyományőrző tábor megvalósítására is. A táborban az iskolás fiatalok a népi kézműveskedéssel ismerkednek – a néptánc és a népzene mellett. Ha minden a tervek szerint alakul, a tábor résztvevői idén egy tanulmányi kirándulás keretében eljutnak Szentendrére is. A rendezvények finanszírozásán túl a megítélt támogatás az egyesület eszközfejlesztésére is forrást biztosít, amelyet – a tervek szerint – szövőkeretek beszerzésére fordítanak. A most elnyert 1,6 millió forintos támogatás mellett meg kell említeni azt a tavaly decemberben, a Csoóri Sándor Programban megítélt támogatást is, amely a nagyközség országos arany fokozatú, Sárosdi Népdalkörét segíti 600 ezer forinttal.

Évről évre egyre többeket vonz a Sárosdi Kézműves Találkozó
Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap (archív)

A népdalkör ugyanis az első helyen támogatott kézműves találkozó népzenei programblokkjának rendszeres résztvevője.

Sárosdon a hagyományőrző kézművesek idei eseménynaptárában az első támogatott program a húsvéti készülődés lesz. Ezt követi a nyár elején a kézműves tábor, a nyár vége felé a IX. Sárosdi Kézműves Találkozó. Az évet az adventi készülődés kézműves foglalkozásai zárják. A megítélt, összesen 2,2 millió forintos támogatás e négy rendezvény lebonyolítását segíti elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában