„A szőlő akár az asszony: együtt kell vele élni, törődni kell vele”

2020.02.24. 07:35

Gazdanapot tartottak Adonyban

Mintegy félszázan vettek részt szombaton a Duna-menti Szent Orbán Borrend által szervezett gazdanapon, ahol – egyebek mellett – szakmai előadások várták az érdeklődőket.

Sági Zoltán

Az előadások után a hallgatóság kérdezhetett Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

A rendezvény reggel 8 órakor a borrend 2019-es évének zárszámadó közgyűlésével vette kezdetét. Hat napirendi pontot tárgyaltak, ezek közül az egyikben, a 2019-es év eseményeiről a borrend nagymestere, a másikban pedig a pénzügyekről, a rend kincstárnoka számolt be. Mint a nagymestertől, Schmidt Attilától megtudtuk, a tavalyi esztendő pénzügyi és egyéb tevékenységeit összefoglaló jelentéseket a közgyűlés egyhangúlag elfogadta. Külön napirendi pont volt a borrend jó egy esztendeje üres kancellári posztjának betöltése. E tisztségre a rend működését a pénzügyi feladatok terén már jó ideje támogató Friedrich Terézt szavazta meg a közgyűlés.

Ezzel a borrend 8 fős nagytanácsának minden helyét ismét betöltötték. E fejleményt a szombati közgyűlés kiemelten fontos elemének nevezte a nagymester, aki megkönnyebbüléssel vette tudomásul, hogy az újfent programgazdagnak, és ebből következően tennivalókban is gazdagnak ígérkező 2020-as évet már nem létszámhiánnyal kell végigvinniük.

Az előadások után a hallgatóság kérdezhetett
Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

A jó kétórás közgyűlést követően, a meghirdetett programnak megfelelően, kicsivel 10 óra után Vaszily Zsolt növényszakértő vetített képes előadása vette kezdetét a növénykondicionálásról és növénytáplálásról. Őt Renner László szőlész-borász követte, aki a 2019-es évjáratot értékelve a szüreti időpont megválasztásáról és a borkezelésről beszélt. A szakember kiemelte, a szőlő olyan, mint az asszony: együtt kell vele élni, törődni kell vele, gondozni kell, mert különben bármi megtörténhet. Mindkét előadó válaszolt a hallgatóság kérdéseire is.

A zárszámadó közgyűlésen ott volt Ronyecz Péter polgármester, aki a borrend hírvivő lovagjaként vett részt. Jelenléte ezen túl azért is indokolt volt, mert – mint Schmidt Attila hangsúlyozta – az adonyi önkormányzat mintegy 1,6 millió forinttal támogatta 2019-ben a borrendet. Ilyen jelentős támogatást az országban kevés borrend élvezhet. Cserébe viszont a Duna-menti Szent Orbán Borrend Adony hírét öregbíti Kárpát-medence-szerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában