Elemi érdekünk a Balkán stabilitása

2020.02.07. 07:00

Szarajevóba mennek a magyar katonák

Az MH EUFOR kontingens 24. váltása immár a második, amely alapvetően a székesfehérvári híradóezred állományára épül. A katonákat csütörtökön búcsúztatták el az Alba Regia laktanyában, ahol Sáfár Albert dandártábornok, az MHP törzsfőnökének támogató helyettese szólt a téli szélben felsorakozott honvédekhez.

Tihanyi Tamás

Sáfár Albert dandártábornok a 24. váltás katonái előtt Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Felidézte: Bosznia-Hercegovinában a Magyar Honvédség már 1995 óta vállal szerepet az IFOR, SFOR, majd az EUFOR békefenntartó tevékenységében. A nemzetközi összefogás által a mai napig elértek ugyan biztatók, az ország helyzete jelenleg stabil, azonban az állandósult belpolitikai válság miatt az ország további fejlődése és az eddig elért eredmények megtartása érdekében szükség van a többnemzetiségű erők jelenlétére. A tábornok leszögezte, hogy a balkáni térség békéjének megtartásában történő részvétel – a földrajzi közelség miatt – Magyarországnak elemi érdeke.

A búcsúztatáson elhangzott: egy misszió a hozzátartozóktól is kitartást kíván
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A délszláv válság rendezésének végrehajtását biztosító, Európai Unió irányítása alatt álló úgynevezett „EUFOR ALTHEA” műveletekben hazánk 2004 óta vesz részt, s ez idő alatt szerepvállalásunk az egyéni beosztásoktól a századszintű részvételig fokozatosan és folyamatosan bővült. A Magyar Honvédség jelenleg több mint 160 katonával a harmadik legnagyobb hozzájáruló nemzet, már ami az EUFOR-erőit illeti. De szerepvállalásunk súlyát nemcsak az említett létszámadat jelzi, hanem a kulcsfontosságú pozíciók betöltése is, húzta alá beszédében Sáfár tábornok, ugyanis az EUFOR és a NATO Parancsnokság törzsfőnöki posztját is évek óta magyar katona tölti be. Jelenleg Szabó László dandártábornok, illetve Bárdos Antal ezredes szolgál ezekben a beosztásokban. Beszédének befejező részében a tábornok megköszönte a katonák családtagjainak segítségét és támogatását, amelynek révén a békefenntartók a feladatuk jelentette kihívásra tudnak összpontosítani a Balkánon.

Sáfár Albert dandártábornok a 24. váltás katonái előtt
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kontingenst alapvetően a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, és az ugyancsak fehérvári MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj katonái alkotják: de azért persze egy sor másik alakulat is ad honvédeket a misszióhoz.

A szarajevói poklot alapvetően a Daytoni Békemegállapodás zárta le, annak 1995-ös elfogadása óta Magyarország aktív szerepet vállal a bosznia-hercegovinai nemzetközi békefenntartó, illetve a biztonsági helyzetet stabilizáló missziókban. A műveletben részt vevő húsz állam, és azt politikai szinten is támogató tagállamok szoros együttműködésének eredményeként mindenki számára megnyugtató kompromisszumot sikerült kialakítani az ENSZ-mandátum meghosszabbítása kapcsán is. A misszió 2012-es átalakítása során a hangsúly a bosznia-herce­govinai hadsereg képességfejlesztésére és kiképzésére került. A végrehajtó mandátum fenntartása mellett jelentősen lecsökkentek a helyszíni erők, ezáltal nagyobb hangsúly helyeződött a tartalékokra.

Bosznia-Hercegovina a változékony belpolitikai helyzet és a vegyes etnikai összetétel miatt labilis ország, ennek ellenére megfigyelők szerint az állam egészét érintő etnikai összecsapások kialakulása nem valószínű. Az elhúzódó politikai válság azonban jelentősen akadályozza a reformok bevezetését, a gazdasági krízis megoldását, illetve az ország unióhoz és NATO-hoz való csatlakozási folyamatát. Egyébként hazánk jelenlegi kormánya mindkettőt támogatja.

 

A közelmúlt eseményei alapján kijelenthető, hogy az uniós katonai erők jelenléte fontos mérséklő hatással bír az ország szélsőségeseire, politikai és biztonsági helyzetére. A művelet fenntartása melletti fontos érv, hogy jelenleg az EUFOR ALTHEA az egyetlen olyan művelet, amely a NATO és Európai Unió együttműködésével fut.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában