A gondok is tűzre kerültek

2020.02.10. 07:00

Fánkot vittek ajándékba a mohácsi busók a martonvásári gyerekeknek

Idén is eljöttek a busók Martonvásárra, hogy vidámságot hozzanak a helyieknek. Kereplőkkel, tánccal, kolomppal űzték a telet, s közben persze finom fánkot is osztottak, hogy a felvonulás közben a gyerekek is jól érezzék magukat. A kiszebáb elégetésével pedig új időszámítás kezdődött: aki akarta, elégethette a rossz gondolatokat, gondokat, bajokat, hogy az új esztendőben ezek már ne terheljék az életét.

S. Töttő Rita

A busók és népviseletbe öltözött kísérőik harmadszor érkeztek Martonvásárra

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Szombaton immáron harmadik alkalommal jöttek Martonvásárra a busók, akik ezúttal is az idősotthon lakóinak táncoltak először, s ezt követően indultak útra a város központja felé, hogy jól megrakott fánkos kosaraikkal szórakoztassák a helyieket.

– Itt dolgozom az idősotthonban és megígértem egyszer az időseknek, hogy majd egyszer elhozom nekik a busókat – mesélte Hollósi Sarolta, a rendezvény főszervezője. Három évvel ezelőtt sikerült is neki betartani az ígéretét, mégpedig egy pályázatnak köszönhetően. A busók azóta is visszajárnak a martonvásári idősekhez, s az idei évben sem felejtkeztek meg az otthon lakóiról. – Ha minden igaz, hagyomány lesz mostantól a mohácsi busók martonvásári látogatása. Bízzunk benne! – mondta reménytelve a szervező.

A busók és népviseletbe öltözött kísérőik harmadszor érkeztek Martonvásárra
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A busók elsődlegesen a törököket űzték el, s utána, mikor látták, hogy milyen nagyon megrémült tőlük mindenki, már a telet is ily módon zavarták el az álarcosok, s hívták helyére a tavaszt. Mohácson nem mellesleg van még egy hagyomány, egy népszokás, amely erre az időszakra esik, mesélte Nagy Attila, a busók vezetője az idősek otthonában: azaz elégetik a koporsóban a telet. Éppen úgy és olyan szándékkal teszik ezt, ahogy és amiért Martonvásáron elégetik a kiszebábot a mai napig. Ezt a hagyományt most szombaton sem felejtették el. – Beletettük azokat a cetlikre írt gondolatainkat, amelyeket szeretnénk magunk mögött hagyni, amelyeket szeretnénk elégetni, hogy aztán újult erővel kezdhessük az új időszakot – tette hozzá Hollósi Sarolta.

A kiszebáb elégetésének számos nézője akadt
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Az idősek otthonában zenekar kísérte a busók előadását, akik a lakóknak idén is emlékezetes táncot lejtettek. Majd pedig alaposan felöltöztek, a férfiak felvették jól ismert, vaskos, fehér bundájukat, a hölgyek pedig gyönyörű, hímzett népviseletüket, hogy a martonvásári főtér felé ballagva, a helyiek által kísérve űzzék el innen is a telet. A busóálarc ezúttal is épp annyira volt ijesztő, hogy a tél rögvest búcsút intsen – a februári hűvös napsütésben talán mindenki el is hitte, hogy hamarosan itt a havas évszak vége. A fánk is fogyott rendesen, a kereplők és a kolompok pedig segítettek az ijesztgetésben. A gyerekek persze inkább örültek, mint hogy elszaladjanak, pedig a maszkosok ezúttal is nagyon kitettek magukért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában