Lehetőségek, érvényesülés

2020.02.20. 20:00

Elindulásról, a támogató környezet fontosságáról beszéltek a fehérvári tehetségek

Kellően laza és informatív volt az a beszélgetés, amelyen már ismert, tehetséges helyi fiatalok meséltek arról, ők hogyan tudtak, tudnak kibontakozni.

Bokros Judit

Balról Vörös Janka, Tátrai Réka, Arany Endre és Kneifel Nóra az őszinte megnyilvánulásokkal teli esten Fotó: Fehér Gábor

Fotó: gaborfeherphoto

A valamiben kiemelkedőt nyújtó tehetségek története általában sokakat érdekel, az emberek kíváncsiak, ők hogyan csinálják, miként jutottak oda, ahol a siker, az elismertség terem. A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár a „Kultúrházak éjjel-nappal” programsorozathoz csatlakozva beszélgetést szervezett, amelyen olyan fehérvári fiatalok voltak a vendégek, akik valamely művészeti területen már elértek valamit. A közönség Vörös Janka jazzénekes, énektanár, Tátrai Réka, a „Fehérvár Táncosa 2018” cím birtokosa, Arany Endre DJ, rádiós műsorvezető és Kneifel Nóra, a 2019-es Fehérvári Versünnep győztesének gondolatait hallgathatta meg. A fiatalokat Leffelholcz Marietta kérdezte.

A valós teljesítményt nyújtók legyenek a példák

Vörös Janka, a Vörös Janka X Newseries énekese régóta jelen van a fehérvári zenei életben, hiszen e-Series elnevezésű formációjuk 2013-ban alakult. Az első album 2014-es, most pedig új videoklip születéséről is hallhattunk az énekesnőtől, aki nemrég tért vissza a színpadra, mert időközben édesanya lett. Ennek kapcsán mesélte: számára most a legnagyobb kihívás az anyai, az énekesnői és a pedagógusi szerep összeegyeztetése, hiszen az utóbbi időben tanítást is vállal a bodajki Hang-Szín-Tér iskolában és a Kodolányi Egyetemen. A tanítás egészen más gondolkodást, lelkiállapotot, felkészültséget igényel, mint az éneklés, előnye viszont, hogy sokkal kiszámíthatóbb időbeosztással jár, mint a fellépések.

Balról Vörös Janka, Tátrai Réka, Arany Endre és Kneifel Nóra az őszinte megnyilvánulásokkal teli esten Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Tátrai Réka – aki több rendezvényre készített már koreográfiát – arról mesélt, hogyan talált rá a társastánc után újabb stílusokra, s ebben, valamint fejlődésében miként segített neki a Fehérvár Táncosa verseny. Most a klasszikus baletthez térne vissza, mert úgy érzi: az valóban nagyon komoly alapokat ad. Réka alapvetően igen aktívnak tartja magát, nem csupán a táncban, hanem egyéb területeken is. Ezért iskolájukban, a Vasvári Pál Gimnáziumban is szívesen kapcsolódik be eseményekbe. Itt egyébként támogató közeg veszi körül, tanárai megértik, ha a fellépések miatt esetleg távol kell maradnia – mesélte.

A már a budapesti Corvinus Egyetemre járó Kneifel Nóra is ezt tapasztalta, amikor még középiskolás volt. Egykori iskolájában, a Teleki Blanka Gimnáziumban segítették az érvényesülését, ráadásul nagyon sok mindenre volt lehetőség a színjátszástól kezdve az énekkaron át a szavalásig – tehát jól működött a tehetséggondozás. Az egyetemen egyelőre nincs meg ez a szoros kötődés, a támogatói légkör, itt most egészen másra kell koncentrálni, s az önállósodás is sok időt, energiát vesz el – tudhattuk meg Nórától, aki így is igyekszik versekkel foglalkozni.

Arany Endre a Lánczos Kornél Gimnáziumban tanult, most pedig az ott működő Táska Rádió rezidens műsorvezetője, emellett bulikban lemezlovas. Utóbbi szerepkörében már az ország számos nagyvárosát megjárta, s azt tapasztalja: a közönség mindenhol más, nem lehet ugyanazzal a zenei összeállítással érkezni mindenhova. Ő a zenék gyűjtésével kezdte a pályát, s már igen korán, tizenegy-két éves korában megcsinálta saját mixét, amelyet feltöltött egy zenei megosztós honlapra. A csevejen szó esett a közösségi médiáról is, s arról: vajon mennyivel könnyebb ma érvényesülni? A fiatalok egyetértettek abban, hogy a netes megjelenéseknek, lehetőségeknek köszönhetően hamarabb feltűnhet valaki, ám éppen ugyanezért ma nagyon sok hatás éri mind őket, mind más fiatalokat, ami sokszor inkább negatív. Ezért jobb szűrni, s mindig azt nézni, vajon mekkora valós teljesítmény van egy-egy feltűnően népszerű ember mögött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában