magyar ápolók napja

2020.02.20. 11:30

Bölcsőtől a koporsóig, egész életünkben óvnak bennünket

Koszorúzással kezdődött, díj­átadó ünnepséggel folytatódott és előadásokkal zárult szerdán a magyar ápolók napja.

Palocsai Jenő

20200219 Székesfehérvár, Magyar Ápolók napja, kitüntetések, koszorúzás. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére február ­19-e, Kossuth Zsuzsanna születésnapja 2014 óta hivatalosan is a magyar ápolók napja. Ez adta az apropót, hogy tegnap délelőtt a Fejér Megyei Szent György Kórház hotelépülete előtti parkban megemlékezzek Kossuth Zsuzsannáról, illetve rövid, de tartalmas életéről. Bognár Beáta, a Magyar Ápolók Egyesületének Fejér megyei elnöke beszédében elmondta, hogy az első magyar ápoló által az 1848-49-es szabadságharc alatt megalapított és felügyelt 172 katonai kórház, illetve az ott megvalósított ellátás megelőzte korát, megszervezve az felszerelést, utánpótlást és a szakemberek jelenlétét. Ezen feladatok mellett is anyai szeretettel fordult a véres forradalmi események áldozataihoz.

Világszerte 18 millió egészségügyi szakdolgozó hiányzik

Nem a katonát látta a sérültekben, hanem az embert. Később perbe fogták, ám olyan emberi nagyságról tett tanúbizonyságot munkája során, hogy az osztrák katonák is csak mellette tudtak vallani, ellene egy sem, így felmentették, de csak átmenetileg. Harminchét évesen halt meg a tüdőbajjal küzdő asszony száműzetésben, és nem a sok munkát és a megaláztatást fájlalta, hanem hogy nem hagyták búcsúzóul szeretett hazája földjére borulni még utoljára. A szerdai megemlékezés során a beszédeket koszorúzás követte, majd az ünneplők a Romhányi Auditóriumba vonultak a szakmai szimpóziumra. A megszokott módon díjátadóval kezdődött a zsúfolásig telt teremben a szakmai nap. Ebben az évben Bíró Krisztina, a 2-es számú belgyógyászati osztály főnővérhelyettese lett az Év Ápolója, míg az Év Asszisztense címet Szabó István, a pszichiátriai gondozó vezetőasszisztense érdemelte ki. Maguk az ápolók is választanak minden évben egy tiszteletbeli ápolót azok sorából, akik nem ápolók ugyan, de sokat segítenek az ő munkájukban, elismerik annak fontosságát. Idén Hertelendi Annamária foglalkozás-egészségügyi főorvost tisztelték meg ezzel az elismeréssel.

Kossuth Zsuzsanna szobránál többek között Balogh Zoltán, a MESZK országos elnöke is koszorút helyezett el Fotó: Fehér Gábor

Az ápolók és szülésznők éve

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozók Kamarájának (MESZK) országos elnöke elmondta, hogy mikor ápolókról beszélünk, olyankor valamennyi szak­ápolásban dolgozót értjük a szó alatt. Kihangsúlyozta az ápolói hivatás fontosságát, amelyet a WHO nemzetközi szervezete is kitüntetett figyelemmel kísér. Ezt mi sem támasztja alá jobban, mint hogy a 2020. évet az ápolók és szülésznők évének nyilvánította a világszervezet. A WHO felméréséből kiderül, tudtuk meg Balogh Zoltántól, hogy a legnagyobb utánpótláshiánnyal küzdő hivatás az ápolóké, ugyanis világszerte 18 millió egészségügyi szakdolgozó hiányzik az ellátórendszerből.

Az ünnepségen megemlékeztek azokról a kollégákról, akik már nem lehettek jelen a nagy napon. Külön köszöntötték azokat a szakdolgozókat, akik 1970-ben, vagyis fél évszázada végeztek, és akiktől az utódok a szakmát tanulták a kórházban. Nemcsak beszédek és méltatások hangzottak el az auditóriumban, hanem dalok is, ugyanis fellépett a kórház saját énekkara, a Szent György kórus, Tóka Szabolcs karnagy irányítása mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában