Foglalkoztatja őket a klímaváltozás

2020.02.15. 09:00

A fiatalok úgy látják: nem figyelünk oda eléggé a környezetünkre

Egy hazai, országos kutatásból az derült ki: a 12–29 éves fiataloknak fontos a környezet- és a klímavédelem.

FMH

Globális felmelegedés, környezetszennyezés – a fiatalok szerint e fő gondok sújtják a Földet

Fotó: Shutterstock

Az Erzsébet Ifjúsági Alap az említett korosztályban végzett reprezentatív kutatást, amelyből az látszik, hogy a magyarországi fiatalok 68 százalékának fontos a klíma- és környezetvédelem. Ezen a téren jelentős különbségeket érzékelnek a generációk között, ugyanis saját nemzedékük helyzetét pozitívabban látják. A megkérdezettek 34 százalékának van a közvetlen közelében környezettudatosan cselekvő személy, s ők elsősorban az édesanyák.

A felmérésben részt vevők többségének mérvadó a klíma- és környezetvédelem, a megkérdezettek több mint a fele (elsősorban a 19–22 évesek) gondolja úgy, hogy a klímaváltozás hatással van az életére. Ezzel szemben mindössze kilenc százalékuk nem tulajdonít jelentőséget neki, és 18 százalékuk mondja azt, hogy nincs rá hatással.

Globális felmelegedés, környezetszennyezés – a fiatalok szerint e fő gondok sújtják a Földet
Fotó: Shutterstock

A magyarországi fiatalok a globális felmelegedést és a környezetszennyezést nevezik meg a jövő perspektíváját nagyban befolyásoló problémaként. Arra a kérdésre, hogy mennyire figyelünk oda mi magyarok a környezetünkre, a spontán válaszuk az, hogy semennyire. A magyar társadalom szereplőinek hozzáállását általában negatívan látják. Tágabb környezetüket figyelembe véve úgy vélik, hogy a civil szervezetek számára a legfőbb a klíma- és környezetvédelem, ám a média és a közösségi média szerepe is pozitív a fiatalok szemében.

Mindezek ellenére a megkérdezettek nem mutatnak túlzott aktivitást a környezetvédelem területén. A kézzelfogható, látható eredménnyel járó akciók keltik fel az érdeklődésüket, s csupán kisebb részük (39 százalék) tekinti magát tájékozottnak a klíma- és környezetvédelem területén.

A környezetvédelmi tevékenységek közül a szelektív gyűjtést tartják nagy jelentőségűnek a 12–29 évesek, s 61 százalékuk szelektíven is gyűjt. A villannyal való takarékoskodás, a tudatosabb vízhasználat, az autó, illetve a műanyag palackok, zacskók mellőzése a legjellemzőbb még a fiatalokra, a környezetvédelmi tüntetéseken mindössze 6 százalékuk szokott részt venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában