kevesebb hulladékot termelnénk

2020.02.01. 15:00

Jöhetnek az egységes mobiltöltők – A felhasználók és a környezet számára is előnyös lehet

Az Európai Parlament álláspontja szerint a töltők egységesítése nemcsak a fogyasztók életét könnyítené meg, de az elektronikai hulladékok mennyiségét is jelentősen csökkentené.

Héjj Vivien

A mobiltelefonok és a hordozható számítógépek estében is számos különböző töltő van forgalomban Fotó: Fehér Gábor

Fotó: gaborfeherphoto

Már 2009-ben elindult egy kampány az egységes töltők bevezetése érdekében, amit az Európai Bizottság is erőteljesen támogatott. Az Európai Parlament január 13–16. között tartott plenáris ülésén ismét napirendre került a kérdés. A bizottságnak júliusig megoldási javaslatot kell tennie a töltők egységesítésére vonatkozóan. A cél az, hogy a telefonokat, a táblagépeket, az e-könyv olvasókat és az egyéb hordozható eszközöket is azonos csatlakozóval tudják tölteni a felhasználók. Tóth Edina európai parlamenti képviselő beszédében elmondta, fontosnak tartja, hogy a fogyasztók szabadon dönthessenek arról, vásárolnak-e új töltőt az új eszközhöz. Ez úgy érhető el, ha az egységes töltők bevezetésével egyidejűleg megszűnik az eszköz és a töltő együttes értékesítése.

Egy töltőt használhatnánk minden hordozható eszközhöz

Tíz-tizenöt éve szinte minden nagy márkának egyedi kialakítású töltői voltak, néha egy adott márkán belül is másfajta csatlakozókat alakítottak ki a különböző készülékekhez. Emiatt nagyjából egy tucat különböző töltő volt piacon, így ha új telefont vásároltunk, automatikusan egy másfajta kialakítású, más szabványok szerinti csatlakozót használhattunk.

Mára lényegesen egyszerűbb és áttekinthetőbb lett a töltők és kábelek világa, ám a szakértők szerint még mindig túl sok elektromos hulladék keletkezik a mobiltöltők használatával, így környezetvédelmi szempontból is sok előnye lenne az univerzális megoldásnak.

Jelenleg a mobilok világában jellemzően háromféle töltő van forgalomban: a Micro USB, az USB-C és az úgynevezett USB-Lightning – utóbbi kimondottan az „almás” márka termékeihez készült. – Az USB-C megjelenése már a technikai fejlődésnek köszönhető, hiszen ezen már lényegesen több áram tud átfolyni, így a töltési idő is lerövidülhet. Jellemzően ez a csatlakozó a prémium telefonokon van jelen, az alacsonyabb árkategóriás készülékek továbbra is Micro USB csatlakozóval vannak felszerelve – mondta el kérdésünkre Gombaszögi Attila, egy számítástechnikai üzlet vezetője, szerinte a gyártóknak nem lenne érdeke az egységesítés, így ő minimális esélyt lát ennek megvalósulására. Véleménye szerint már az is nagy előrelépés, hogy a telefonok világában létrejöhetett a jelenlegi szabványosítás.

A mobiltelefonok és a hordozható számítógépek estében is számos különböző töltő van forgalomban
Fotó: Fehér Gábor

Gyártói szempontból a­zért sem lenne kedvező az univer­zális kialakítás, mert a cégeknek érdeke, hogy a vásárlók újra és újra megvegyék a szük­séges kiegészítőket, így ha egységes töltők lennének, várhatóan – ha csak kisebb mér­tékben is – csökkenne a fo­gyasztás mértéke.

– Árak szempontjából, mivel min­den gyártó maga árazza a saját termékeit, nem feltétlenül várható jelentős mértékű változás. Ugyanúgy megmaradnának az árkülönbségek az egyes termékek között – tette hozzá Gombaszögi Attila.

Jelenleg a notebookok esetében lényegesen összetettebb a helyzet. Mintegy húsz, különböző csatlakozófej van most is piacon, szinte minden nagyobb márka – egy vagy több – egyedi kialakítású töltővel dolgozik. Ezáltal a környezeti ártalmakhoz a hordozható számítógépek esetében használt kábelek is jelentősen hozzájárulnak.

Ha új készüléket vásárolunk, automatikusan kapunk hozzá töltőt is, az eldobott régi kábelekkel évente 51 ezer tonna elektronikus hulladék keletkezik, ami jelentősen megterheli a környezetet. Az univerzális termékek a pozitív környezeti hatások mellett az emberek mindennapi életét is megkönnyíthetnék, hiszen minden elektronikai készülékükhöz ugyan­azt a töltőt használhatnák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában