„Mért ne innánk fél kupával, pajtások?”

2020.02.03. 07:40

A borkedvelők rendje ötödik alkalommal rendezte meg bormustráját Enyingen

A borkedvelők rendje ötödik alkalommal rendezte meg születésnapi bormustráját szombaton a művelődési házban. A rend tagjaira az összetartozás, a példamutatás, a közösségben rejlő alkotóerő, az értékteremtés jellemző. A nagymester új borlovagot avatott.

V. Varga József

Panyi Gyulát (b) Pallag Mihály ütötte borlovaggá a szombati bormustrán Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A borkedvelők rendje a helybéliek mellett adonyi, balatonaligai, balatonkenesei, balatonvilágosi, csókakői, dégi, lepsényi, pákozdi, sárbogárd-sárszentmiklósi, simontornyai és sólyi borbarátait köszöntötte a délutánon. A többi között borlovagrendi, borbaráti, pálinkarendi tagokat, pincét és pincészetet, számos borosgazdát.

Amint megtudtuk: az Enyingi Borkedvelők Rendje 2014 novemberében alakult a kisvárosban. Az Öreghegyen termelt szőlő és az abból készített bor történelme több száz éves múltra tekint vissza. Leírások, történelmi feljegyzések őrzik a szőlőtermesztés hagyományait, Enying borkultúráját. Az 1760-as katonai térképen már feltüntették a szőlőhegyet.

– A szőlőtermesztéshez kedvet, a kulturált borfogyasztáshoz mértéket, az értékteremtéshez példát, a hagyományőrzéshez pedig erényt és kitartást hirdetünk – erősítette meg lapunknak Pallag Mihály alapító elnök-nagymester.

Panyi Gyulát (b) Pallag Mihály ütötte borlovaggá a szombati bormustrán
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Azurák Mihály borirodalmár és borversíró a nemes nedűről mondta el gondolatait versben és prózában.

– A bor szívet, lelket melenget, örömet szerez, boldogságot lop az ember életébe. A bor és az irodalom találkozásából csak üdvösség teremhet – hangsúlyozta egyebek között.

Kunterné Németh Ágnes, a városi könyvtár vezetője Enying történetéről tartott előadást, Kovács Gabriella könyvtáros Vas Sándor: Az enyingi szőlőhegyen című versét tolmácsolta. Hochbaum Tamás növényorvos a szőlőtermesztés növényvédelméről osztotta meg szakmai tapasztalatait a jelenlevőkkel, Méreg János operatőr régi enyingi fotográfiáit mutatta be.

 

A borlovagavatási ceremónián – a díszpalástot öltött borlovagok sorfala előtt és Varga Gáborné Szandra, tavaly megválasztott borkirálynő közreműködésével – Pallag Mihály borlovaggá ütötte Panyi Gyulát.

„Mi lenne, hogyha együtt innánk most, vagy egy fél kupával még? Aztán mért ne innánk fél kupával pajtások?” – dalolta és emelte koccintásra poharát Nagy József Ödön főpohárnok a rend új borlovagjának tiszteletére, és egyúttal a terített asztalokhoz invitálva a sokaságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában