vincevesszővágásra is sor kerül

2020.01.14. 07:15

Szőlőhegyi körséta lesz Adonyban

Korán megkezdődnek a Duna-menti Szent Orbán Borrend idei programjai.

Sági Zoltán

Alakul az idei termés

Fotó: Sági Zoltán/Fejér Megyei Hírlap

Adony szüntelenül tevékeny borrendje január 17-én nagytanácsi üléssel nyitja az idei esztendőt, rögtön másnap pedig, január 18-án reggel 9 órától szakmai körsétát tartanak a szőlőhegyen. Ez alkalommal kerítenek sort a vincevesszővágásra is. A szervezők a szőlőhegyi sétára minden érdeklődőt szeretettel várnak. A családi kirándulásnak is kiváló szombati közös hegyi túra a borkultúra iránt érdeklődők számára igazi kuriózum lehet, ahol az étvágycsináló délelőtti sétán a helyi borkészítőkkel kötetlen beszélgetésekre keríthetnek sort.

A vincevesszővágás egyébként a Vince-napi szokások közül az egyik legelterjedtebb, amelynek gyakorlata a néphagyomány azon hiedelmén alapul, hogy az e napon lemetszett vessző állapotából megjósolható az őszi termés minősége. A hagyomány szerint a vincevesszőt vízbe állítva meg kell várni, hogy kihajtson. A szőlővesszőkön megjelenő rügyek mennyiségéből lehet következtetni arra, hogy bőséges lesz-e a termés. Az adonyiak e szokást szombaton oly kiváló módon gyakorolják majd, hogy a sétaúton minden pincénél rövid szőlőmetszési bemutatót tartanak, majd az adott gazda megkínálja a túrázókat a borai­ból.

A körsétára a gyülekező január 18-án reggel a szőlőhegyi buszmegállónál lesz, ahonnan 9 órakor indul a program, amely természetesen ingyenes. A tervezett útvonalon a Gévai, a Bencsik, a Boldog, a Schmidt, a Paulusz – Varga, a Fónad és a Fülöp pincéket látogatják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában