helyi arcok

2020.01.24. 15:43

Patkó Ági lába nyomán elevenedik meg Hawaii Fehérváron

A székesfehérvári Patkó Ágnes mondhatni a vakszerencse miatt tanult japánul, aminek eredményeképp végül 6 évet töltött kint egyetemi professzorként. Japánban ismerkedett meg először a hawaii és tahiti táncokkal, szerelem volt első látásra.

Fodor Tímea

Fotó: Cseh József

- Azelőtt semmit sem tudtam a polinéz kultúráról, csak a tipikus tengerparton, fűszoknyában táncoló őslakosok képe élt bennem – mesélte találkozásunkkor a „Helyi arcok” cikksorozatunk e heti alanya.

Hogyan kötöttél ki Japánban és miért pont a hawaii táncot választottad?

2013-ban kaptam egy munkalehetőséget, angol szakos egyetemi professzorként dolgoztam hat évig odakint. Mondhatni akkor jött velem szembe a hawaii tánc, ugyanis lehetett az iskolában leadni kérvényt arról, hogy milyen órát szeretnénk tartani, amihez tartozott volna terepgyakorlat is. Én pedig olyan helyszínt szerettem volna erre találni, ahol a tanítványaim tudnak angolul kommunikálni, és esetleg még én sem jártam ott. Így esett a választás Hawaii-ra, ami Japánból nézve nem túl nagy távolság. 6 óra repülőn. Végül ezt a pályázatot nem sikerült elnyernem.

Mielőtt megtudtad volna, elkezdtél már ismerkedni a kultúrával?

Igen. Szerencsére pont bedobtak a postaládámba egy szórólapot egy hawaii tánc próbaórájáról, nem sokkal azután, hogy megterveztem a kurzust és a terepgyakorlat lehetséges menetét. Elmentem hát, hogy kipróbáljam és azonnal megtetszett. Már egy hónapja jártam, mikor megkaptam a döntés eredményét a pályázatról. Nem igazán tört le, folytattam tovább a hawaii táncok elsajátítását.

Ez volt az első tánc, amit kipróbáltál?

Természetesen nem. Idehaza nagyon sokáig néptáncoltam, de kipróbáltam a swinget is.

Fotó: Cseh József

És melyik a kedvenced?

Ezen sokat gondolkodtam, de végül arra jutottam, hogy mindig az, amit éppen táncolok.

Végül sikerült kijutnod kétszer is Hawaiira. Milyen tapasztalatokkal gazdagodtál?

Rengeteg ismeretet sikerült elsajátítanom az őslakosok kultúrájából. Rendkívül büszkék arra, hogy hawaiiak. Szeretik és tisztelik a természetet, az állatokat, a mindennapi életüket is próbálják úgy alakítani, hogy minél kevésbé befolyásolják ezzel a többi élőlény életvitelét. A hawaii táncokról tudni kell, hogy spirituális töltetűek, a mai napig. Anno ezek a táncok egyfajta imák voltak az istenekhez. A táncaikkal mindig egy-egy imát, vagy történetet mesélnek el, minden mozdulatnak jelentése van. Ahhoz, hogy ezeket pontosan értse valaki, elengedhetetlen, hogy tudjon hawaii-ul, és imerje a régi meséket, mondákat. Érződik a kultúrájukban a rengeteg érték, a szeretetéhség. Nagyon sok dolog van benne, amivel tudatosabbá tesz minket a saját életünkkel kapcsolatban is. Többek között ezért is szeretem nagyon.

Hogy lehet valakiből hawaii táncoktató tanár?

Nincs kifejezetten papír hozzá. Nálam ez úgy történt, hogy megkérdeztem a tanáromat japánban, hogy taníthatok-e. Áldását adta. Természetesen folyamatos a kommunikáció kettőnk között, valamint a tanárom tanárával is kapcsolatban vagyok. Hawaiion ez persze teljesen máshogy működik. Komoly hula iskolák vannak, ahol a diákoknak el kell sajátítaniuk nemcsak a mozdulatokat, hanem a ritmusokat, dalokat és a nyelvet is. Csak a legkiemelkedőbbek.

Fotó: Cseh József

Hány féle táncot tanulhatunk nálad?

Én tanítok hawaii-t és tahitit is. Tudni kell, hogy a kettő között nagyon sok a hasonlóság, de részleteiben mégis különböznek. Hawaiion két fő stílus van, a régi és az új. A régi stílusban dobra, illetve egyéb ütős hangszerekre, kántálásra táncolnak. Ellenben az új stílusnál megjelennek a zenekarok. A tahiti táncok között megkülönböztetünk ori-t, ez egy nagyon gyors és aktív tánc dobok ritmusára. Van az aparima, ami mellé zenés kíséret van és ének. Nem utolsó sorban a mehura, egy lassú lírai tánc, talán az hasonlít a legjobban a hulára.

Kinek ajánlanád ezeket a táncokat?

Kortól és tánctudástól függetlenül mindenkinek. Bár mind a hulát mind a tahiti táncokat táncolják férfiak is, az ő táncmozdulataik mások, mint a nőké, amivel én még nem foglalkoztam részletesen, ezért inkábban a hölgyeknek ajánlom az órákat. Mind a két tánc rendesen átmozgatja az egész testünket, jó kis izomzatot is tudunk építeni vele, de van például olyan, aki ezzel a mozgásformával fogyott le. Nem utolsó sorban nagyon kikapcsolnak és felfrissítenek.

Vannak terveid a jövőre nézve?

Szeretném minél szélesebb körben elterjeszteni a polinéz táncokat, valamint részt venni rendezvényeken, és fellépni a tanítványaimmal. Természetesen saját tudásomat is szeretném tovább fejleszteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában