Négytagú lett a „család”

2020.01.09. 14:00

Közös önkormányzat: kis települések nagy összefogása Dél-Fejérben

Mátyásdomb, Mezőkomárom, Mezőszentgyörgy és Szabadhídvég az a négy település, amely az új évben újult erővel fogott össze – közös önkormányzati hivatal formájában.

Szanyi-Nagy Judit

Dég, Kisláng és Lepsény immár önállóan működik, a képen látható mezőszentgyörgyi épület a 2020. január 1-jével létrejött közös önkormányzati hivatal gesztora Fotó: Kiss Péter

Az eddigi, Déget, Kislángot és Lepsényt is érintő „szövetségek” felbomlottak, 2020. január 1-jétől a bevezetőben említett négy település működik együtt egy közös önkormányzati hivatal égisze alatt. A gesztor a mezőszentgyörgyi intézmény – tudtuk meg Tóth Andreától, aki jegyzőként látja el feladatait a települések életében.

Elmondta: bár így a hivatal egy székhellyel és három hivatali egységgel működik, minden érintett településen van ügyintézés és ügyfélfogadás, vagyis a lakosok helyben továbbra is el tudják intézni napirenden lévő ügyleteiket. Mezőszentgyörgy esetében a gesztori cím a helyieket kevésbé, inkább a település önkormányzati dolgozóit érinti: a többi között a közös hivatal költségvetése, illetve a pénzügyi rendszer bonyolódik náluk. Aljegyzőként Lipták Rita Márta segít a mindennapokban.

Mind a négy településre igaz: körülbelül ezer fő éli ott mindennapjait

A négyes együttműködésnek hosszú előzménye van. Eszerint előbb 2012-ben a Mezőszentgyörgy–Mezőkomárom–Szabadhídvég körjegyzőség jött létre, amelyet a törvényi változások miatt még ugyanebben az évben meg kellett szüntetni. Mezőszentgyörgy ugyanis a Polgárdi járásba került – szemben a másik két településsel, melyeket végül az Enyingi járáshoz csatoltak –, a szabályozás pedig kimondta: közös önkormányzati hivatalok csak egy járáson belül alakíthatók. Ezért fordulhatott elő, hogy Mezőszentgyörgy ez idő tájt Kőszárheggyel „kötött szövetséget”, egészen 2014 végéig. Ekkor szűnt meg a Polgárdi járás, amellyel együtt Kőszárhegy a székesfehérvári, Mezőszentgyörgy pedig az Enyingi járásba került.

Dég, Kisláng és Lepsény immár önállóan működik, a képen látható mezőszentgyörgyi épület a 2020. január 1-jével létrejött közös önkormányzati hivatal gesztora Fotó: Kiss Péter

Ezt követően alakult meg 2015-ben a Lepsényi Közös Önkormányzati Hivatal, amely Lepsényt, Mezőszentgyörgyöt és Szabadhídvéget ölelte fel. A legutóbbi változás a mostani.

– Ennek indoka egyszerű – magyarázta a jegyző –, a négy, közel azonos nagyságú település hasonló problémákkal küzd, s közösen, jó megoldásokat szeretnének találni. Emellett pedig remélhetőleg költséghatékonyabban tudják ellátni feladataikat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában