Közérdekű

2020.01.31. 08:00

Közeledik az időközi választás Dunaújvárosban – Még egy hétig lehet a külképviseleti szavazásra jelentkezni

Még egy hétig, február 7-én 16 óráig jelentkezhetnek a külképviseleti szavazásra azok az érintett választópolgárok, akik a február 16-ai dunaújvárosi időközi országgyűlési választás napján nem tartózkodnak Magyarországon.

MTI

A Fejér megye keleti részét lefedő 4. számú, Dunaújváros központú egyéni választókerületben azért kell időközi választást tartani, mert a tavaly áprilisban megválasztott Pintér Tamás (Jobbik) októberben Dunaújváros polgármestere lett, és a két tisztség összeférhetetlen, ezért a politikus lemondott parlamenti mandátumáról – közölte az MTI.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) február 16-ára tűzte ki az időközi választást. Miként az általános országgyűlési választáson, úgy a februári időközin is lehetőség van arra, hogy azok az érintett választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, az ország nagykövetségein és konzulátusain szavazzanak. A választópolgárok február 7-én 16 óráig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe. A februári időközi választáson 133 külképviseleten lehet majd voksolni.

Amikor valakit felvesznek a külképviseleti névjegyzékbe, egyidejűleg feltüntetik a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékében, hogy a külképviseleti névjegyzékben szerepel. A szavazóköri névjegyzék kinyomtatott példányán pedig nem jelennek meg a külképviseleti névjegyzékbe felvett választópolgárok, így biztosítható, hogy egy választópolgár ne szavazhasson a külképviseleten és a lakóhelyén is.

A választópolgár a külképviseleti névjegyzékbe felvétele után meggondolhatja magát. Ha mégis Magyarországon szeretne szavazni, február 12-én 16 óráig kérheti, hogy töröljék a külképviseleti névjegyzékből, és vegyék vissza a lakóhelye szerinti szavazókörbe. Eddig az időpontig lehetőség van arra is, hogy az a választópolgár, aki már jelentkezett a külképviseleti névjegyzékbe, megváltoztassa külföldi szavazásának helyszínét.

A kérelmeket személyesen vagy levélben a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodában, vagy a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán, a www.valasztas.hu honlapon, vagy – ügyfélkapus regisztráció esetén – a www.magyarorszag.hu honlapon lehet benyújtani.

A külképviseleti névjegyzékbe felvételhez a választópolgárnak meg kell adnia személyes adatait és meg kell jelölnie, melyik ország melyik külképviseletén akar szavazni. Megadhat egy értesítési címet is, ha nem csak a lakcímére kér értesítést a névjegyzékbe vételéről. A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem.

Az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, szombaton tartják majd a voksolást. A külképviseleti szavazás idejéről és helyszíneiről a www.valasztas.hu oldalon lehet tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik