Segít a felírási igazolás

2020.01.27. 07:20

Hamarosan elindulhat a meghatalmazási rendszer

Elseje óta nem köteles az orvos automatikusan felírási igazolást adni, ezáltal ha valaki más részére szeretne e-receptet kiváltani, azt csak meghatalmazással teheti meg.

Héjj Vivien

A hagyományos vény és a felírási igazolás között kevés eltérés van Fotó: Nagy Norbert

Fotó: NAGY NORBERT

Január 1-jétől az orvosoknak csak 14 éves kor alatti páciens esetében kötelező felírási igazolást adniuk. A felírási igazolás és a hagyományos vény közti különbség mindösszesen annyi, hogy az igazoláson található egy plusz – harmadik – vonalkód a recept közepén, amely azt jelzi, hogy e-receptként feltöltötték az online térbe, illetve a felső részén egy „felírási igazolás” szöveg olvasható.

Az e-receptet a tulajdonosa akár felírási igazolás nélkül kiválthatja a személyi igazolványa és a tajszáma segítségével. Például ha kapunk egy felírási igazolást az orvosunktól, de azt otthon felejtjük, a saját magunk gyógyszerét ilyen esetben az okmányaink bemutatásával gond nélkül megvásárolhatjuk – tudtuk meg Schneider Attila szakgyógyszerésztől.

Probléma akkor léphet fel, ha az orvosságot egy hozzátartozó szeretné kiváltani. Ha nem kérünk felírási igazolást vagy vényt, akkor a jogszabály értelmében kizárólag meghatalmazással lehet más nevére felírt készítményeket kiváltani. Meghatalmazás ügyfélkapun keresztül lehetséges, ám a rendszerben jelenleg még nem üzemel a megfelelő felület.

A hagyományos vény és a felírási igazolás között kevés eltérés van Fotó: Nagy Norbert

Másik meghatalmazási lehetőség lenne, hogy a kormány­ablakban a meghatalmazó és a meghatalmazott személyesen kérvényezi a folyamat elindítását. Ez esetben az intézmény továbbítja a kérelmet az „elektronikus egészségügyi szolgáltatási térbe”, így a gyógyszertárak számára láthatóvá válik, hogy ki a meghatalmazott, és kiadható a gyógyszer akár családtagok számára is. Várhatóan az elkövetkező hetekben mindkét meghatalmazási lehetőség elérhetővé válik.

Korábban a jogszabályban benne volt: ha nem működik az elektronikus rendszer, akkor is kiadható felírási igazolásra a gyógyszer, ez a mondat azonban kikerült a szabályzatból. Ennek következtében előfordulhat, hogy valaki szeretne felírási igazolással gyógyszert vásárolni, azonban a gyógyszertár nem tudja kiadni a kért készítményt. Ez azért van, mert saját gyógyszert a hivatalos iratainkkal is kiválthatunk, amit a rendszer rögzít, így ha nem működik az online tér, akkor nem ellenőrizhető, kiváltották-e korábban az adott készítményt, így előfordulhatna többszörös gyógyszerkiváltás.

Fontos kiemelni, az elektronikus meghatalmazás nem helyettesíthető papíralapúval. Jelen pillanatban – ha valaki más gyógyszerét szeretnénk kiváltani – mindenképpen kérni kell az orvostól felírási igazolást vagy hagyományos vényt. A szakgyógyszerész azt javasolja, hogy ha valaki tudja, hogy a hozzátartozóinak továbbra is ő fogja kiváltani a gyógyszereket, akkor kérjen minden esetben felírási igazolást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában