a földrengés nyomait is magán viseli

2020.01.03. 07:00

Falvarrás állványról – Folyamatosan zajlik az enyingi református templom felújítása

Januárban befejeződik az enyingi református templom tetőfelújítása. A 100 milliós beruházás dandárja a jó idő beálltával, tavasszal folytatódik, már odabent.

Majer Tamás

A 64-es főút mentén magasodó templom konstans küzd a forgalomból eredő nehézségekkel Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

2019-ben jutott állami forráshoz a Dunántúli Református Egyházkerület templomok, illetve kapcsolódó épületek felújítására. Az enyingi egyházközség úgy döntött, hogy templomuk felújítására fordítja a nekik jutó összeget. Bruttó 100 millió forintból gazdálkodhatnak, ehhez jönnek még a hívektől kapott adományok; a gyűjtés egyébként még tart.

Iván Géza lelkész elmesélte, templomuk a II. világháború óta kevés felújítást kapott: annyit csak, hogy a háború után visszaépítették az ellőtt templomtornyot, illetve a hetvenes években palára cserélték az addigi cserépfedést.

– Az egész beruházásra azért volt szükség, mert az Enyinget átszelő 64-es főút városszerte borzasztó állapotban van – fogalmazott. Tudniillik: a 64-es főút Enyingen mint főutca funkcionál, átszeli a települést. Ennek mentén található többek között a református templom és iskola is.

– A nagy nemzetközi kamionforgalom és a gyenge alapokon álló főútvonal együtt komolyan kikezdte az út menti épületeket – mondta erről Iván Géza, aki szerint talán még az 1986-os berhidai földrengés káros hatásait is magán hordja a templom: falrepedések éktelenkedtek a templom statikailag fontos pontjain.

Nos, szeptemberben kezdődött el a templomtető felújítása, s januárban fejeződik be. – Most az apszis fölötti részt csinálják. A deszkafedés 95 százalékon áll, ha ez meglesz, bádogfedést kap a templom – ismertette a lelkész.

A tetőfelújítás el is vitte a teljes támogatás felét. Nettó 42 millió forint van még meg. – A tető után legfontosabb a falakon lévő repedések úgynevezett megvarrása lesz, ehhez belülről is fölállványozzák a templomot. Miután a repedéseket kijavították, a felázott, vizesedett vakolat leverése, komplett belső festés, illetve az alsó vízelvezetés, valamint az elektromos vezetékek felújítása következik – tudtuk meg.

A 64-es főút mentén magasodó templom konstans küzd a forgalomból eredő nehézségekkel
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az ázott vakolat leverése már januárban, a belső felújítás nagyobb egységei pedig majd a jó idő beálltával, márciusban kezdődhetnek meg. 2020-ban végeznek.

Iván Géza elmondta még, hogy a padok felújítására, a nyílászárók cseréjére, az orgona felújítására és a küls ő homlokzat festésére a most rendelkezésre álló keretből nem futja.

– Reménykedve nézünk a holnap elé – fűzte hozzá.

Zajlik egy új, református óvoda tervezése is! Megvan már az építész: Vajnai Endre, korábbi székesfehérvári főépítész javában rajzol és számol. Az egyházközség már megvásárolta az iskola melletti Kossuth Lajos utca 69–71. számú, összesen 1500 négyzetméteres telket. Ide húzzák majd föl közel 300 millió forint összköltségből az új ovit, amelybe két csoport, legföljebb 50 gyermek járhat majd egyidejűleg.

Ha minden jól megy, úgy a 2021–2022-es nevelési évben már működhet is az intézmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában