A könyvtári munkát sok magánszemély segíti

2020.01.02. 15:00

Eseménydús éve volt a ráckeresztúri könyvtárnak

Az új esztendő kezdetén érdemes visszatekinteni az elmúlt év könyvtári történéseire, s előrevetíteni a terveket, célokat.

Gajdó Ágnes

A Ludmilla megoldja című kvízjáték nyertesei Fotó: Gajdó Ágnes / Fejér Megyei Hírlap

A ráckeresztúri könyvtár 2019-ben minden eddiginél több programmal állt az olvasók, a könyvbarátok rendelkezésére. Irodalmi és felolvasóestek mellett színielőadásokkal, kvízjátékokkal is várták az érdeklődőket. Megemlékeztek Ady Endre halálának századik évfordulójáról, több mint nyolcvan költeménnyel vettek részt a Posztolj verset! című költészet napi akcióban. QR-kód-vadászatot, papírszínházi előadást szerveztek az Internet Fiesta és az országos könyvtári napok idején.

Kvízjátékokkal várták a gyerekeket, felnőtteket az ünnepi könyvhéten. A Holló együttes Varázsének című zenés műsora Weöres Sándor verseiből állt. Hajdu Zsanett gyógynövénykutató a veszélyeztetett állatokról tartott interaktív előadást. A közösségek hete kincskereséssel telt. A fenntartható fejlődés jegyében kézműves-foglalkozásokat szerveztek, ahol műanyag palackokból, parafa dugóból készültek szebbnél szebb alkotások. Több középiskolás fiatal teljesített iskolai közösségi szolgálatot a könyvtárban.

Tavasszal és ősszel irodalmi és rajzpályázatot hirdettek diákoknak, a legszebb pályamunkákból kiállítás nyílt. A kicsiny könyvtárban több tárlatot is megtekinthettek az olvasók 2019-ben: a legjelentősebb a 240 esztendős Szentháromság-szobrot mutatta be, mely a település határában található, és sokáig megközelíthetetlen volt, de néhány éve újra rendezett környezetben áll.

A másik fontos kiállítás a Ráckereszt­úri Önkéntes Tűzoltó Testület megalakulásának százharmincadik évfordulóján nyílt. Nemcsak a digitalizált korabeli fényképeket, dokumentumokat tették közzé több mint hatvan tablón, hanem korabeli egyenruhát, sisakot s az egyesület féltve őrzött zászlaját is. A tárlat eredetileg december 20-ig volt látogatható, de a téma jelentőségére való tekintettel január végéig meghosszabbították.

A Ludmilla megoldja című kvízjáték nyertesei
Fotó: Gajdó Ágnes / Fejér Megyei Hírlap

A 2020-as esztendőt számos tervvel várják a könyvtár dolgozói. Januárban Fekete Istvánra emlékeznek, az író születésének százhuszadik évfordulóján. A magyar kultúra napja alkalmából az ercsi Felvonási Tünetek Színházi Műhely lép fel az Örkény István Macskajátékából alkotott Hepp című darabbal. Februárban a hagyományos Wass Albert-felolvasásra készülnek, márciusban az Internet Fiesta országos programsorozathoz kapcsolódnak majd. Közben részt vesznek a kecskeméti könyvtár által hirdetett Kölyökolvasó játékon. Áprilisban Kertész Erzsi író lesz a ráckeresztúriak vendége, a leglelkesebb könyvtárlátogató gyerekek már izgatottan várják, előre megfogalmazva kérdéseiket. A tavaly őszi Ludmilla megoldja című kvízjáték a tervezett író-olvasó találkozóra hangolta rá a fiatalokat.

Számos magánszemély segíti a könyvtár munkáját, s olykor a támogató jó szó is sokat jelent: erőt és hitet ad a munka folytatásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában