Először a vizsgálat, aztán az emlékhely

2020.01.31. 14:00

Dunaferr, konvojbaleset és királycsontok – Ezekről kérdeztünk a kormányinfón

A kormány örülne, ha magyar tulajdonba kerülne a Dunaferr, akár állami, akár magánbefektetés révén – válaszolta lapunk kérdésére a kormányinfó sajtótájékoztatón Gulyás Gergely.

Osváth Sarolta

Kásler Miklós korábban már beszélt az Árpád-házi genotípus sikeres meghatározásáról Fotó: Laufer László

Fotó: Laufer László

Aziránt érdeklődtünk, van-e alapjuk a felröppenő híreknek, hogy a kormány foglalkozik a vasmű megvásárlásával. Tavaly novemberben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a parlamenti meghallgatásán azt mondta: „Indokolt, hogy állapotfelmérő beszélgetéseket folytassunk a Dunaferr-ről.” Zajlanak-e tárgyalások arról, hogy az ISD Dunaferr Zrt. az állam, illetve magyar magánbefektetők kezébe kerüljön? – hangzott a kérdésünk. Gulyás Gergely megerősítette, valóban folynak ilyen céllal állapotfelmérő megbeszélések, de a részletekről ennél bővebben még nem tudott beszámolni. Jó hírrel szolgált viszont az Árpád-házi királyok esetleges csontjainak DNS-vizsgálatát illetően.

A kormányinfón kérdeztünk a fehérvári Nagyboldogasszony-bazilika területén fel­tárt, feltehetően Árpád-házi csontvázak azonosításáról is.

A múlt év végén ugyanis Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Budapesten egy tudományos kiadvány bemutatóján bejelentette: a lezajlott genetikai kutatás meghatározta az Árpád-házi genotípust. Ennek alapján lehetővé válik a csontmaradványok személy szerinti azonosítása. Kásler Miklós szerint 500-600 millió forintba kerülhet mindez. Vajon a kormány foglalkozott-e már a témával, és támogatja-e a csontok azonosítását s a helyszín rekonstrukcióját? Lendületet adhat-e mindez a fehérvári Nemzeti Emlékhely területének méltó rendezéséhez?

– Nem szeretném megelőlegezni a kutatás eredményét, amelyet a Magyarságkutató Intézet végez. A források rendelkezésére állnak a feladathoz – jelentette ki válaszában a miniszter. – Nem tudom, hogy ennyire sokba kerül-e majd, de az biztos, hogy nem olcsók az ilyen típusú vizsgálatok – tette hozzá.

– Amennyiben a feltételezések beigazolódnak, és az Árpád-házi királyok csontjai kerültek elő, akkor természetesen a fehérvári városvezetéssel együttműködve megkezdődhet a méltó elhelyezésükről való közös gondolkodás, majd a tervezett Nemzeti Emlékhely kialakítása – ígérte.

Kásler Miklós korábban már beszélt az Árpád-házi genotípus sikeres
meghatározásáról Fotó: Laufer László

Harmadik kérdésünk az M7-esen, Fehérvárnál történt 2019. augusztusi katonai konvojbalesettel foglalkozott, amikor egy fiatal katona meghalt. Ki a felelős a balesetért, mi lett a vizsgálat eredménye? – tettük fel a kérdést. Gulyás Gergely elmondta: államigazgatási eljárás keretében vizsgálták a balesetet, de a vizsgálat megállapításairól nincs naprakész információja. A Belügyminisztérium az illetékes, a felelősségre vonatkozóan is ők adnak tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában