Az idő vasfoga alaposan kikezdte

2020.01.19. 07:10

Az összefogás sikere – Hamarosan befejeződik a váli katolikus templom felújítása

500 milliós kormányzati támogatásból és az egyházmegye átal biztosított százmillió forintból újul meg a megye legnagyobb temploma. A részletekről Ádám Zsuzsanna váli alpolgármestert kérdeztük.

Kecskés Zoltán

A homlokzat már megszépült, a díszkivilágítás még nagyobb hangsúlyt ad majd az amúgy is impozáns épületnek Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Mi indokolta a templom felújítását?

– Az utolsó renoválások több évtizeddel ezelőtt voltak. A templom méretéből adódóan jócskán meghaladja a helyi közösség anyagi lehetőségeit, ezért a felújítás sokáig váratott magára. Ez idő alatt az épület kívül-belül nagyon rossz állapotba került. A tető több helyen beázott, veszélyeztetve a tetőszerkezetet. Ha valaki belép a templomba, akkor sajnos láthatja a boltozatokon azokat a hatalmas beázási foltokat, amelyek teljesen tönkretették a szekkókat és a díszítő festéseket. Az idő vasfoga alaposan kikezdte a külső homlokzatot is, nagy felületen pergett róla a vakolat, és a környezetre is ráfért a megújulás.

Aztán jött a segítség. A magyar kormány és az egyházmegye jóvoltából a falu és a váli plébánia régi vágya valósulhat meg.

– Igen! 2016 végén a magyar kormány a székesfehérvári egyházmegyének 8,3 milliárd forint támogatást nyújtott, hogy a püspökség kiemelt beruházásait ebből az összegből megvalósíthassa. A váli katolikus templom 500 milliós kormányzati támogatásból és az egyházmegye által biztosított mintegy 100 millió forintból újul meg. Az eredeti tervek egy komplett felújításra készültek, de az már az elején világossá vált, hogy ennek kivitelezése jócskán meghaladná a rendelkezésre álló forrást. Ezért meg kellett határozni azt a műszaki tartalmat, ami körülbelül ebbe a költségkeretbe beleférhet. Végül az a döntés született, hogy elsősorban a váli templom külső homlokzatának, környezetének, valamint teljes elektromos hálózatának megújítása valósul meg.

A homlokzat már megszépült, a díszkivilágítás még nagyobb hangsúlyt ad majd az amúgy is impozáns épületnek
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Hogyan haladnak a munkálatokkal?

– A tetőszerkezetnél megtörtént a sérült, korhadt, tönkrement elemeknek a cseréje, valamint a szerkezet megerősítése. Továbbá 1400 négyzetméternyi komplett új tetőfedés is készült, a korábbi palahéjazatot felváltotta egy nagyon jó minőségű, időtálló fémlemez, amely garantálja a beázások elkerülését. Elkészült a falazatok utólagos szigetelése, ezen kívül sor került a teljes homlokzat és a külső nyílászárók felújítására, valamint a kőszerkezetek restaurálására. Emellett a teljes elektromos hálózatot korszerűsítették. Az eddigi légkábeles elektromos ellátást földkábeles csatlakozás váltja fel. Új díszkivilágítást kap a templom és környezete, így az impozáns épület nemcsak nappal, de este is gyönyörű látképe lehet a falunak. A belső világítás is teljesen megújult: korszerű, energiatakarékos ledes lámpák kerültek telepítésre. Továbbá az ingatlan víz- és szennyvízbekötése is megtörtént, létesült egy vizesblokk, ami korábban nem volt. Jelenleg az időjárással, a hideggel dacolva a templom környezetének megújítása (burkolatok, növényzet) zajlik. Reményeink szerint az ünnepélyes átadásra tavasszal kerülhet sor.

Mit jelent Vál községének a templom megújulása?

– Ez minden falubéli számára egy hatalmas ajándék, különösen a váli katolikus egyházközség tagjainak, akiknek régi vágya teljesül be ezzel a beruházással. Itt szeretnék köszönetet mondani a helyi hívek és Kovács Zoltán plébános úr példamutató, együttműködő hozzáállásáért. Kezdetektől fogva maradéktalanul támogatták a projektet, és elviselték a kivitelezéssel járó kellemetlenségeket, hiszen a kivitelezőnek a templom használatát a felújítás alatt is folyamatosan biztosítania kellett. A váliak az elmúlt időszakban már többször bizonyították, hogy közös erővel szebbé és élhetőbbé tudják tenni a környezetüket, és ezt az elmúlt egy évben is megtapasztalhattuk. A váli katolikus templom megújulása az összefogás eredménye, a kormány, az egyházmegye és a helybéliek által.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában