Jubileumi emlékmenet: szentmise, zászlóáldás

2020.01.17. 15:29

Az elhunyt katonák lelki üdvéért imádkoztak Fehérváron

A Magyar Tartalékosok Szövetsége 20. alkalommal szervezte meg a Doni Emlékmenetet. Az eseménysorozat tegnap emlékmisével kezdődött, vasárnap koszorúzással fejeződik be.

V. Varga József

A Magyar Tartalékosok Szövetsége huszadik alkalommal szervezte meg a Doni Emlékmenetet. Az eseménysorozat tegnap emlékmisével kezdődött. Amint elhangzott: az emlékmenet ma délelőtt indul, résztvevői valós teljesítménnyel tisztelegnek a Don-kanyarban harcolt, elesett, eltűnt vagy hadifogságba került katonák előtt. A katonák a Városház téren vették át a menetparancsot, megyénkben a Fejér Menetszázad indul útnak. Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megye Hírlap

A jubileumi emlékmenet nyitó rendezvényét csütörtökön tartották a Szent Imre-templomban. A szentmisét az elhunyt katonák lelki üdvéért Spányi Antal megyés püspök celebrálta, részt vettek az alkalmon a Fejér, a Bakony, a Csatti és a Honvédsuli menetszázadai. A szentmisét követően a négy menetszázad tagjai mécseseket gyújtottak a Városház téren, a Doni Emlékmenet résztvevőit Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte. A menetszázadok a menetparancs ismertetését követően jelképesen négy irányban indultak útnak.

A Magyar Tartalékosok Szövetsége huszadik alkalommal szervezte meg a Doni Emlékmenetet. Az eseménysorozat tegnap emlékmisével kezdődött. Amint elhangzott: az emlékmenet pénteken délelőtt indult, résztvevői valós teljesítménnyel tisztelegnek a Don-kanyarban harcolt, elesett, eltűnt vagy hadifogságba került katonák előtt. A katonák a Városház téren vették át a menetparancsot, megyénkben a Fejér Menetszázad indul útnak.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megye Hírlap

A szovjet csapatok 1943. január 12-én indították meg azt a támadást a Don-kanyarban állást foglaló 2. magyar hadsereg ellen, amely több mint százezer honfitársunk értelmetlen halálához vezetett. Az emlékmenetet a Don menti harcok áldozatainak és hőseinek tiszteletére rendezi meg évről évre a tartalékosok szövetsége. Az országban január 16. és február 16. között tíz helyszínen tucatnyi menetszázad részvételével emlékeznek a 77 évvel ezelőtti történelmi tragédiára.

A szentmisén részt vettek a Doni Emlékmenetre induló menetszázadok
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A program pénteken 9 órakor ünnepséggel folytatódik a Hősök terén, a Fekvő katona szobránál. Spányi Antal katolikus megyés püspök megszenteli, Jákob János protestáns tábori püspök megáldja a Magyar Tartalékosok Szövetsége zászlaját; a Fejér Menetszázad ezt követően indul útnak a Székesfehérvár – Sárkeresztes – Zámoly útvonalon.

 

Szombaton a menetszázad az egykori Budai úti laktanya emléktáblájától vonul az Aranybullához, majd onnan Pákozdra. A Don-kanyar Emlékkápolnánál 17 órakor veszi kezdetét a megemlékezés. A fehérvári programsorozat vasárnap koszorúzással zárul a Szentlélek katonatemetőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában