Nem ez volt az első kézműves foglalkozásuk

2020.01.27. 07:18

Alakoskodáshoz illő farsangi maszkok készültek Lajoskomáromban

Nos, ismét elérkezett az év azon időszaka, amikor fánkot sütünk és jókat bálozunk, mulatozunk.

Szanyi-Nagy Judit

A szoba éke lehet az egyedileg feldíszített álarc Fotó: Takácsné Hutvágner Diána

Különösképpen ez utóbbi tevékenységhez kapcsolódva szerveztek szombaton Lajoskomáromban kézműves foglalkozást Takácsné Hutvágner Diána irányításával. Tőle tudjuk: nem ez az első alkalom, amikor a helyiek kibontakoztathatják kreativitásukat. Faragtak ők már tököket, alkotva hangolódtak a karácsonyra, ezúttal pedig a farsangi időszak népszerű elemeit, vagyis maszkokat készítettek. Szó szerint álarcot! Ugyanis nem a hagyományos, csak a szemet takaró maskarák voltak ezek, nem… Teljes arcok!

– Ezzel a velencei hangulatot idéztük meg – részletezte Diána –, s az elsődleges célunk az volt, hogy ha ezt a maszkot a készítője hazaviszi, bárhova ki tudja tenni a helyiség ékeként – fűzte hozzá.

Éppen ezért színes, díszes alkotások készültek: a formát maga Diána öntötte ki gipszből, erre került akrilfesték és paszta egyedileg, de volt, aki tollal vagy éppen virággal csinosította saját maszkját.

A szoba éke lehet az egyedileg feldíszített álarc Fotó: Takácsné Hutvágner Diána

A rendezvényen a gyermekek voltak többségben, közülük azonban az egészen fiataloktól (a 8–12 évesektől) a lassacskán felnőttkorba érőkig (középiskolások) többen képviseltették magukat. Olyan is akadt, aki egyedül, kísérő nélkül érkezett a kreatív foglalkozásra, amelynek helyszínét végül – az eddig megszokott művelődési ház helyett – a moziépület adta. Egészen három órán át!

A foglalkozások hátteréről tudni érdemes: pályázati támogatásból valósulnak meg, az önkormányzat jóvoltából. Azt, hogy az egyes alkalmakon mi készül, Takácsné Hutvágner Diána fundálja ki, ő szerzi be az alapanyagokat, és – mint a maszkok gipszalapjai esetében is – előre dolgozik. Februárban még biztosan tartanak egy soron következő foglalkozást – tudtuk meg –, várhatóan a tavaszvárás témakörében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában