Az eddigi döntések érvényesek

2019.12.20. 15:15

Újra kellett választani a tisztségviselőket is Dunaújvárosban

A kormányhivatal törvényességi felhívása alapján gyakorlatilag újrajátszották az alakuló ülést Dunaújvárosban.

DH

Pintér Tamás polgármester és Sürü Renáta jegyző nagyon figyelt a közgyűlésen arra, hogy ezúttal minden szabályos legyen

Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Pintér Tamás polgármester szó szerint felolvasta – nagyjából harmincöt perc alatt – a Fe­jér Megyei Kormányhivatal törvényességi felhívásának mind a tíz gépelt oldalát. A törvényességi felhívás második részében azt írta le a kormányhivatal, hogy a közgyűlés hogyan orvosolhatja a jogszabálysértéseket. A döntés előtt Szepesi Attila fideszes képviselő kért szót, megkérdezte: Az elmúlt időszakban hozott önkormányzati határozatok érvényesek? Pintér Tamás erre igennel válaszolt, azzal az indokkal, hogy a kormányhivatal határozata szerint, ha a döntéseket újból meghozzák, akkor helyreáll a törvényesség, tehát szó sincs arról, hogy a közgyűlés eddig meghozott döntései érvénytelenek lennének. (Szepesi Attila valószínűleg arra alapozta a kérdését, ami a napirendi pont előterjesztésében áll: „Az alakuló ülés megismétlését követően szükséges mindazon döntések újbóli meghozatala, amelyek a közgyűlés 2019. október 31-ei, november 21-ei és december 5-ei ülésén napirenden szerepeltek” – a szerk.)

Szabó Zsolt (Rajta Újváros!) visszautalt az előző közgyűlés alakuló ülésére. Emlékezete szerint azzal kapcsolatosan is volt törvényességi kifogás, amit akkor a város érdekeire hivatkozva kért elfogadni a polgármester. Utána Szepesi kontra Pintér csörte következett. Szepesi azt mondta: most újra dönteni kell a bizottsági helyekről, így újra lett volna lehetőség, hogy megkérdezzék őket, igényt tartanak-e bármilyen pozícióra, ám ezt nem tették meg. Pintér szerint a kormányhivatal sokkal alaposabb górcső alá vette az általuk eddig megtartott ülések jegyzőkönyveit és döntéseit, mint a korábbi közgyűlését bármikor. Erre Szepesi közölte: a Fidesz-frakció nem vesz részt ebben a közjátékban – mind a négy fideszes képviselő kivonult az ülésről, így távollétükben fogadta el a közgyűlés a törvényességi felhívással összefüggő határozati javaslatot.

Pintér Tamás polgármester és Sürü Renáta jegyző nagyon figyelt a közgyűlésen arra, hogy ezúttal minden szabályos legyen
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Az SZMSZ módosításának újbóli elfogadása után egy óra szünetet rendelt el a polgármester, hogy ezúttal megfeleljenek a törvényességi elvárásnak, és az előírás szerint, egész órában léptethessék azt hatályba. Aztán ismételt döntések következtek. Szavazatszámláló bizottságot választottak az alpolgármester-választáshoz, titkos szavazással megválasztották a főállású alpolgármestereket, később pedig a bizottsági elnököket, a bizottságok tagjait, és megtörténtek az eskütételek is.

A közgyűlés titkos szavazással ugyanazokat választotta meg főállású alpolgármesterré. A voksolás eredményének kihirdetése után Pintér Tamás arról tájékoztatta a közgyűlést, hogy Mezei Zsolt városüzemeltetési, Barta Endre humán, Szabó Zsolt pedig gazdasági és koordinációs feladatokat fog ellátni. Az általános helyettese Mezei Zsolt lesz.

Megválasztották a bizottságok elnökeit és tagjait is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában