évzáró rendezvény

2019.12.23. 14:30

Újabb relikviákkal bővült a Sipos Gyula Emlékszoba Fehérváron

A Székesfehérvári Tiszti Kaszinó Egyesület évzáróján a Nagy Háború székesfehérvári parancsnokára, Sipos Gyula ezredesre, későbbi tábornokra is emlékeztek.

Silye Sándor

Boros Gábor (balra) és Sipos Antal az emlékszobában Fotó: SIS

Márkosfalvi Sipos Gyula osztályelsőként végzett a Ludovika Akadémián, majd a bécsi hadiiskolában tanult. Alezredesként érte az első világháború kitörése, és a brassói gyalogezred zászlóalj parancsnokaként került az orosz frontra, ahol súlyos sérülést szenvedett. A fehérvári 17-es gyalogezred parancsnokává 1915-ben nevezték ki, aztán katonáival az első isonzói csatától egészen a háború befejezéséig az olasz és orosz fronton harcolt. Számtalan ütközetben vett részt az ezred élén: ott volt a gorlicei áttörésnél, a Dukla-szorosnál, Doberdónál, majd a Piavénél, ahol a front legkritikusabb stratégiai szakaszát védelmezték, sorra meghiúsítva a francia és olasz erők áttörési kísérleteit.

Boros Gábor (balra) és Sipos Antal az emlékszobában Fotó: SIS

Sipos Gyula 1918-ban Székesfehérvár díszpolgára lett, a fehérvári MH 6. területvédelmi ezrede is a nevét viseli, a Tiszti Kaszinó egyik helyisége az ő emlékét őrző emlékszoba. Amely most újabb relikviákkal növekedett. Az egyik egy tükör, amelyet Sipos Gyula már ezredesként faragott. A Doberdó mellől 1917-ben visszarendelték alakulatát „pihenni” a Galíciai frontra, a nyugodt napokban ott faragta az említett tárgyat. A tükröt Boros Gábor tartalékos zászlós, csákvári bútorasztalos mester hozta helyre, ezt helyezték el az emlékszobában. Sipos Antal ezredes, a Sipos Gyula Ezred parancsnoka, a Sipos Gyula Emlékérem egyes sorszámú jelvényét adományozta az Emlékszoba részére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában