az otthon azóta is működik

2019.12.30. 07:00

Tizenöt éve volt a cunami – Jó helyre került olvasóink adománya

A Fejér Megyei Hírlap olvasóinak adományai is hozzájárultak ahhoz, hogy annak idején felépülhessen egy gyermek­otthon Srí Lankán a cunami túlélőiért. A szökőár 2004. december 26-án söpörte el a szigetország és Délkelet-Ázsia egy részének partvidékét.

Tihanyi Tamás

Magyar önkéntesek rendszeresen utaznak a Vadzsira Srí gyermekotthonba: az intézmény azóta is jól működik, segít a helyieknek Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Tizenöt évvel ezelőtt, 2004. december 26-án, az esztendő karácsonyának második napján a skálán 9,15-ös erősségű, iszonyú erejű, a modern idők negyedik legnagyobb földrengése rázta meg az Indonéziához tartozó Szumátrát, a rengés epicentruma az Indiai-óceán fenekén volt. A földmozgást kísérő hatalmas szökőár nyolc délkelet-ázsiai ország tengerpartján söpört végig pusztítva, elérte még Afrika keleti partvidékét is.

A szökőár árvái azóta már régen felnőttek, de tizenöt évvel a cunami után ma is működik a háromszintes, száz gyermek tanítására-ellátására alkalmas épület Colombo Pitakotte kerületében, a Vadzsira Srí Gyermekotthonban. A Baptista Szeretetszolgálat által épített gyermekotthon átadására 2005. december 7-én került sor Colombo külvárosában. A 2004 karácsonyának ünnepén bekövetkezett kataklizma soha nem látott adakozási hullámot indított el a világban, több mint 11 milliárd euró gyűlt össze segélyekre és újjáépítésre.

Magyarország is megtette a magáét. Soha addig itthon még nem tapasztaltak olyan mértékű össze­fogást az adományozásban, mint amilyen akkor valósult meg. A humanitárius szakemberek azt mondják így utólag, hogy akkor hitte el igazán az ország népe, hogy már nem segélyre szorul, ő maga is képes se­gíteni.

Magyar önkéntesek rendszeresen utaznak a Vadzsira Srí gyermekotthonba: az intézmény azóta is jól működik, segít a helyieknek
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Fejér Megyei Hírlap, a Vas Népe, a Zalai Hírlap, a Dunaújvárosi Hírlap és a Veszprémi Napló olvasói is hozzájárultak a sikerhez. Egy adott napon elfogyott, eladott lapok árával segítették árvaház felépítését azok, akik így döntöttek.

A pénz ráadásul jó helyre került, mert míg nagyon sok segély eltűnt a korrupció és a tamil–szingaléz szembenállás különböző csatornáin, valamint értelmetlen célokra fordították a hozzá nem értés miatt, az olvasóink támogatásával átadott gyermekotthon azóta is működik. Magyar önkéntesek rendszeresen utaznak a helyszínre, hogy ott legyenek és segítsenek, amellett hogy maradandó élményeket gyűjtenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában