Népszokások hada elevenedett meg december 13-án

2019.12.14. 07:20

Szabad-e lucázni? – Népzene tanszakos diákok koncerteztek Fehérváron

„Luca, Luca, kitty-kotty, tojjanak a tiktyok!” – kántálták a népviseletbe öltözött ifjak.

Szanyi-Nagy Judit

A hermannos diákok csak úgy berontottak az ajtón, majd jól előadták népzenés köszöntőjüket Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A diákok bebocsátást nyertek a Szent István Művelődési Ház Szent Imre termébe, így átkozódás helyett csupa jókívánsággal látták el a ház népét, jelesül a terembe látogatott vendégeket. A Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói ily módon kezdték idei, hagyományos Luca-napi koncertjüket, amely – mint Palócz Réka igazgató megfogalmazta – az iskolások nagyon régi tradíciója. Úgy is mondhatjuk: a népzene tanszakos növendékek és tanárok ajándéka ez a közönségnek, népszokásokat idéző dallamokkal.

A hermannos diákok csak úgy berontottak az ajtón, majd jól előadták népzenés köszöntőjüket
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

S noha a Luca-napi elő­adást követően karácsonyi hangulat uralkodott a teremben, ne feledjük: otthon mindenki elkezdhette faragni a saját Luca-székét, de pénzérmét rejtő s egyben szerencsét hozó Lu­ca-pogácsát is süthettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában