szalamander

2019.12.08. 07:15

Selmeci hagyomány: bányalámpák Gánton

A szalamander-felvonulás eredetileg a selmeci akadémikusok komoly és ünnepélyes menete volt az akadémiai di­ák­élet jelentősebb alkalmaikor. Gánton 2009 óta vonul végig a falun a lámpás menet.

Borsányi Bea

Évről évre megszervezik a szalamanderes sétát Fotó: Pesti Tamás

Balekfogadás és bányajárás, szakestélyek, az akadémia professzorainak vagy hallgatóinak temetése, a valétálók búcsúztatása Selmectől. Ezek voltak azok az események, amikor szalamander – a szalamandra kígyózó mozgását utánozó, az utca egyik oldaláról a másikra átmenő – vonulást tartottak. Gánton 2009-ben ment végig az első szalamander az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület szakestélyéhez kapcsolódóan.

Évről évre megszervezik a szalamanderes sétát Fotó: Pesti Tamás

És ugyan szakestély azóta nem volt a településen, de a felvonulás szokását megtartották a gántiak, akiknek szintén megvannak a maguk bányászhagyományai, amelyeket évről évre ápolnak is. A felvonulást a selmeci hagyományoknak megfelelően szürkületkor tartották, amikor a világító bányalámpák – és persze ma már egyéb világító fáklyák, mécsesek és lámpák – fényeinek játéka a leghatásosabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában