hulladékgazdálkodás

2019.12.17. 07:45

Polgárdiban a tiszta környezet a közös cél

A Vertikál cégcsoportot alkotó hulladékgazdálkodási szolgáltató szervezetek országosan 392 települést látnak el, a lakosságszám némiképp meghaladja a 2 millió 46 ezret.

V. Varga József

Dorkota Lajos: Időszerű, újra átgondolt hulladékgazdálkodás szükséges

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás helyzetéről és az ágazatot érintő változási lehetőségekről tartott évzáró tanácskozást a Vertikál Nonprofit Zrt. a polgárdi inkubátorházban.

Amint elhangzott: az emberi egészség és a környezet védelme érdekében elengedhetetlen a hulladékképződés és a hulladékgazdálkodás káros hatásainak megelőzése, a hatások csökkentése, valamint a felhasználás hatékonyságának javítása. Az időszerű, újra átgondolt hulladékgazdálkodási fő irányok a következők: a lerakással történő ártalmatlanítás háttérbe szorítása, a hulladékból minél több hasznosítható anyag kinyerése, a hulladék energetikai hasznosításának előtérbe helyezése, a biológiailag lebomló hulladék (zöldhulladék) kezelésének, komposztálásának megoldása.

– A társaság közel három évtized alatt – az önkormányzatokkal szoros együttműködésben – több, azonos tevékenységet ellátó cégben szerzett érdekeltséget, ezáltal kialakítva a Vertikál csoportot, amely napjainkban egységes arculattal országos szintű, komplex hulladékgazdálkodási rendszert működtet – mondta el nyitó előadásában Ferencz Kornél, az igazgatóság elnöke.

Dorkota Lajos: Időszerű, újra átgondolt hulladékgazdálkodás szükséges
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A cégcsoport jelenleg négy (a Duna-Vértes, az észak-balatoni, a homokhátsági és a Közép-Duna vidéke) regionális hulladékgazdálkodási rendszer üzemeltetésében és fejlesztésében érdekelt; kilenc térségi hulladékkezelő központot és azok köré épült regionális szolgáltatási rendszert működtet. A Vertikál az önkormányzatokkal közösen nagy figyelmet fordít az ellátott településeken élő lakosság környezettudatos szemléletformálására. Hiszen amint jelmondatuk is szól: „Közös célunk a tiszta környezet!”

A fórumon Aleksza László egyetemi docens a hulladékgazdálkodás nemzetközi környezetéről tartott előadást; Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke a hulladékszállítás kötelező önkormányzati feladataira fókuszált. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal elnöke a közszolgáltatás jövőjét villantotta fel, s megtudtuk tőle, hogy európai uniós kötelezettségként a hulladék lerakását 2040-re 10 százalék alá kell csökkenteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában