Dodekamero, a vendégjárás és vendégvárás 12 jeles napja

2019.12.30. 07:10

Ortodox ünnepek Beloianniszban

A görög ortodox világban december 25-e csupán a kezdete a január 6-ig, vízkereszt napjáig tartó időszaknak, amely több ünnepi mozzanatból épül fel.

Sági Zoltán

A karácsonyi evangélium Beloianniszban Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

Karácsony első napján dél­előtt 10 órakor ünnepi liturgiára gyűltek össze a Beloianniszból és a környező településekről érkező görögkeleti hívők, hogy a Bizánci Birodalomig visszafutó, nemzedékek hosszú során átívelő vallási hagyományaiknak megfelelő módon emlékezzenek a Megváltó születésére. Az Árpád-­házi királyok egykor jó politikai érzékkel Kelet és Nyugat közé egyenlőképp, egy kicsit mindenhová, de leginkább csak önnön érdekeiknek elköteleződve horgonyozták le a magyarság fiatal államát. A történelmi változások később jószerével kisöpörték a Kárpát-medencéből az ortodox kereszténységet – a Kelet politikai támasztékának beomlása pedig Konstantinápoly oszmán megszállását követően évszázadokra rányomta bélyegét az ország sorsának alakulására.

A templomba lépve első a gyertyagyújtás
Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

A beloianniszi görögség, bármi okból és módon érkezett is meg a 20. század derekán – a sors szeszélye folytán épp – a Magyar Népköztársaságba, egyházi kultúrájában olyan értékeket hozott magával, amelyet sajátjaként tisztelhet az is, aki a soknépű történelmi Magyarország gazdag örökségében tudatosan él.

A szent liturgiát Katona László Pródromosz celebrálta, akit egyébként egy nap híján egy évvel korábban ugyanebben a templomban szentelt pappá Arszeniosz metropolita. A beloianniszi szolgálatát a Felvidékről ellátó pap éppoly különleges, mint maga a település. 2018-ban doktorált az Eperjesi Egyetem teológiai karán, de – késői hivatás lévén – a papi tanulmányait megelőző két évtizedben földrajz–orosz szakos tanárként világi életet élt. Két fia közül az egyik az ünnepi liturgián mellette szolgált.

A szent liturgia utáni együttlét egy pillanata
Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

– „Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket” – idézte karácsonyi szentbeszéde elején az evangélium szavait Pródromosz atya élénk gyerekzsivaj mellett, abbéli örömét kifejezve, hogy Krisztus egyháza igencsak eleven. A napkeleti királyok alakjáról szólva azt emelte ki: bennük az idők jeleit, koruk összefüggéseit megértő kevesek jelennek meg, akik feje fölött koronaként ragyog a tapasztalatban kiérlelt tudás. A betlehemi csillagot a remény sugarának nevezte, amely akkor is ragyog, ha a hit, a szeretet és a béke lángjai kialvóban vannak.

A karácsonyi evangélium Beloianniszban
Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

A 25-én megkezdődött Dodekamero következő állomása újév napja, Szent Vazul (Vasziliosz) ünnepe lesz, amely az ortodox hagyományban az ajándékozás napja. E napon ráadásul pénzt sütnek a pitába, majd földarabolják, és akinek az érmét tartalmazó szelet jut, az – ha a foga bele nem törött – szerencsés év elébe néz. Január 6-án, vízkeresztkor a vizek megszentelése zárja a 12 napos ünnepsorozatot, amelyen a görög otthonokban mindvégig terített asztal várja a vendégeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában