A szívhez szóló énekért cserébe ezúttal is ajándék járt

2019.12.09. 07:00

Minden jóval érkezett a Mikulás Fejér megyébe

Rájöttünk ám a Mikulás trükkjére: a nagyszakállú nem csak december 6-án látogatta meg a Fejér megyei gyerekeket, hétvégén is útra kelt!

Szanyi-Nagy Judit

A Lappföldről Fehérvárra látogatott Joulupukkihoz sorra érkeztek a boldog gyerekek Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az biztos, hogy a Télapó mindenkinek lehetőséget biztosított a találkozásra: hol házhoz ment, hol az adott település egy pontjára látogatott el. Íme, ízelítőül néhány Fejér megyei pillanat!

Három a találkozó

Cecén három alkalommal mutatta meg magát a Mikulás: a falu Télapója előbb pénteken lovaskocsival járta végig az összes helyi intézményt, az óvodát, iskolát, de még a postát is. Akikkel találkozott, azoknak mind szaloncukrot osztogatott. Ugyanezen a napon késő délután a három év alattiak Mikulás-ünnepe következett, ahonnan minden család ajándékcsomaggal tért haza. Ebben édesség, könyv, mogyoró, mandarin és egy kis csupor méz is helyet kapott. Másnap, szombaton az iskolában kézműves-foglalkozás zajlott, ezt követően pedig a Veres Andi vezette Palinta Társulat adott interaktív gyermekkoncertet: az ifjak felmehettek az előadókhoz, Mikulásuk pedig szaloncukrot osztogatott. Mindennek nyolcvan-kilencven kisgyerek örült a nagy napon – tudtuk meg Vajai-Kovács Viktória szervezőtől. A szombatot (helyileg a műfüves pályán) az I. Cecei Mikulás Kupa zárta. A kiérkezőket lángossal, forralt borral, teával várták.

A Lappföldről Fehérvárra látogatott Joulupukkihoz sorra érkeztek a boldog gyerekek
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Színpadon a Mikulás(sal)

Évtizedes hagyomány már Sáregresen a december 6. környéki Mikulás-ünnepség. Az eseményt ezúttal valamelyest kibővítették a szervezők, ugyanis a nagyszakállú érkezését megelőzően kézműves-foglalkozáson vehettek részt a gyermekek, ahol például karácsonyi díszeket és kopogtatókat alkothattak. Az alapanyagok némelyikét felajánlók, helyi vállalkozók, az önkormányzat és a Sáregresért Közhasznú Egyesület lelkes szervezői biztosították a családoknak. A foglalkozás után egy háromfős csapat, vagyis a Mikulás és két krampusz alakjában érkezett a művelődési házba a Krampuszfáját előadó társulat. Eztán – énekes hívószóra – érkezett a helyiség színpadára a valódi Télapó, akihez egyesével felmehettek a gyerkőcök egy-egy csomagért.

Kézműveskedéssel kezdődött a sáregresi Mikulás-nap Fotó: Albertné Tiringer Mária

Itt volt az igazi!

Többméteres sor szelte ketté a megyeszékhelyen található Városház teret szombaton, amikor a kora délutáni órákban az igazi Mikulásként ismert Joulupukki érkezett az adventi színpadra. A Lappföldről indult és Székesfehérváron landolt, fi nn nyelven szóló Télapó – gondolatait egy manója fordította magyarra – több titkát is elárulta az izgatott gyermekközönségnek. Megtudtuk, hogy az igazi Mikulás felesége Karácsony Anyó, aki most már gyanakodó, mivel Joulupukki hiába jár horgászni, halat még sosem vitt haza. Hát persze, hiszen a „piros ruhás” csali és horog nélkül pecázik, ezeket a szabadtéri órákat pedig leginkább alvással tölti!

 

Elmondta: Lappföld varázslatos, télen másfél méteres hó borítja be a tájat. Abba nem érdemes gyereknek beleugrania, mert áprilisig meg sem találják! Idei üzenete az olvasásra fókuszált, arra sarkallta a gyermekeket, legyenek betűfalók! S miután boldog karácsonyt kívánt, arra a kérdésre is felelt, hány éves a Mikulás: „Elkezdtem számolni, de háromszáz után elaludtam. Szóval: nem tudom!”

Bemelegítéssel kezdődött a vajtai futás
Fotó: Horváth Vera

Jótékonyságból futottak

Az Eurakvilo Gyermekonkológiai és Gyermekhospice Közhasznú Alapítvány nyolc évvel ezelőtt alakult meg Pécsett. Horváth Vera korábban érintett szülőként került kapcsolatba az alapítvány tagságával, vezetőségével, és köteleződött el az elejétől kezdve mellettük. Javukra jótékonysági futást először csak Pécsett szerveztek, Vera a megye déli csücskéből, Vajtáról járt Baranya megyébe, hogy részt vegyen az eseményen. Aztán öt évvel ezelőtt a Dél-Fejér megyei településen is megszervezte a futást, párhuzamosan a pécsivel. Múlt vasárnap a negyedik jótékonysági alkalmukat tartották – egy év kimaradt. Idén azonban csak Vajtán mozogtak a jó szándékú emberek! Ötvenegyen regisztráltak, ám ennél többen voltak, hiszen sokan családostól érkeztek, ki Vajtáról, más Cecéről, Sáregresről. Közel két kilométert futottak a faluban, a pihenni vágyókat pedig két megálló segítette. A regisztrációs díjból összegyűlt összeg káprázatos: több mint 150 ezer forintot számoltak össze!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában